Serlachius museot

KOM MODIGT
FRAM

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18, vintertid 1.9.–31.5 ti-sö kl. 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet
vintertid 1.9.–31.5 ti–sö kl. 11–18
sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18

KOM MODIGT
FRAM

Bling  Bling

Skulptören Kimmo Schroderus ställer ut sina nya skulpturer i Serlachiusmuseet Göstas park och herrgård 10.6–10.9.2017.

  • kimmo-schroderus-nelijalkaiset-kuva1.jpg
1

Bling Bling

Skulptören Kimmo Schroderus som är känd för sina massiva metallskulpturer har under den senaste tiden övergått till visuellt lättare verk. Resultatet är en serie glänsande skulpturer som är gjorda i rostfritt stål och som breder ut sig från Serlachiusmuseet Göstas herrgård till parken. Videon som hör till utställningen är på samma gång ett självständigt konstverk och en berättelse om skapandet av hela utställningen.

Bling Bling hänvisar till det intryck av ytligt överdåd som rapmusikerna har gjort känt. En närmare granskning av skulpturerna i Solvaajan puutarha (Skymfarens trädgård) öppnar i dem ett alldeles nytt budskap. På skulpturernas yta har man böjt stålflisor så att de formar skönskriven text – skymfningar på olika språk.

När Schroderus samlade ihop skymfningar, märkte han att de är tidlösa och att de oftast hänför sig till endast några få områden. Det nya är hånande på nätet och i sociala media. Där kan vilken diskussion som helst förvandlas till ett enda bråkande som lever kvar för evigt i bitrymden. – Jag är intresserad av konstrasten som föds mellan utställningens namn och verken, berättar han.

Verket 27 Vuotta Taiteen Alalla (27 år i konstbranschen) drar en båge från början av konstnärens karriär till idag. Det bleknade skelett som Schroderus gjorde av tyg år 1989 visas upp i en elegant vitrin av stål och glas, som konstnären har framställt med tjugo års erfarenhet av metallarbete. – Verket är en illustration av ett känslotillstånd, för som ett sådant där känner man sig emellanåt när man har varit med i konstens värld redan relativt länge.

Schroderus för till konstmuseet Göstas park också skulpturserien Nelijalkaiset (De fyrbenta) som kan jämföras med Jussi Mäntynens skulptur Hirvi (Älg) som finns i parken. – Av abstrakta former börjar det födas associationer, för att människans hjärna fungerar så. Genom att ge varelsen fyra ben gör jag ansträngningen i funderandet lite lättare, och leder tolkningarna just i djurens riktning.


På Serlachiusmuseet Gösta 10.6–10.9.2017