Serlachius museot

KOM MODIGT
FRAM

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18, vintertid 1.9.–31.5 ti-sö kl. 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet
vintertid 1.9.–31.5 ti–sö kl. 11–18
sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18

KOM MODIGT
FRAM

JÄGARNA

Utställningen ger ordet till jägarna som får berätta om sin hobby som väcker känslor.

Visades 4.12.2010–4.1.2015
 

  • 036LK.jpg
1

JÄGARNA HAR ORDET

Utställningen på Serlachiusmuseet Gustaf behandlar en hobby som väcker känslor både för och emot.

Inför utställningen fotograferades jakthändelser under två års tid. Man får till exempel följa stämningarna under en älgjakt från de första metrarna ända tills bytet är fällt.

Kameragruppen gick med jägarna och intervjuade jägare i olika åldrar och med olika bakgrund: män och kvinnor, nybörjare och gamla rävar. De berättar om sina egna erfarenheter och tankar om jakten.

För en jägare är det viktigaste med jakten att vistas i naturen, ensam eller tillsammans med hunden. En annan njuter mest av de stunder man upplever tillsammans med älglaget. I videon har man registrerat en del av de bästa jaktminnena och berättelserna från lägerelden.

Utställningen är dock inget försvarstal för jägarna. Aktörerna intresserade sig också för konflikterna och de olika värderingar som är förknippade med jakt. Jägarna tillfrågades om jaktens berättigande och om sitt förhållande till de stora rovdjuren.

Utdrygande av brödet och herrarnas nöje

Ännu efter krigen hjälpte jakten till att dryga ut födan på bordet i många hushåll. Den andra ytterligheten representerade Serlachiusbolagets representationsjakter, som framför allt var ett nöje för herrarna. De erbjöd statens och näringslivets inflytelserika personer tillfälle till samvaro under fria former.

Utställningen lyfter fram den förändring som har skett inom jaktkulturen. Om det här berättar bland annat jaktredskapen och -utrustningarna från olika tidsperioder.

Jägarna textas på svenska och engelska.