Serlachius museot

KOM MODIGT
FRAM

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18, vintertid 1.9.–31.5 ti-sö kl. 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet
vintertid 1.9.–31.5 ti–sö kl. 11–18
sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18

KOM MODIGT
FRAM

Feminin
sensibilitet

Bildhuggaren Noora Schroderus finurliga och finstämda verk har förverkligats med tekniker som på ett typiskt sätt förknippas med kvinnor och feminin konst.

KONSTMUSEET GÖSTA 14.5–4.9.2016

  • nooraschroderus-setelisarja-kopio-.jpg
1

Feminin sensibilitet

Skulptören Noora Schroderus har i sina nyaste verk koncentrerat sig på experiment med vardagliga material. Hennes verk har förverkligats med tekniker som typiskt har brukat hänföras till kvinnor och den feminina konsten. Verken i utställningen har fötts som ett handarbete med mänskliga kroppshår och broderitråd.

Verken som har krävt tålamod och tid ser vid en första anblick kvinnligt känsliga ut. När man tittar närmare öppnar sig en ny nivå, som bryter ner samhälleliga tabun.

De märkespersoner som framträder på sedelpengarna har fått hår broderade av Schroderus. Meningen är att med små gester kommentera penningens värde och dess oberörbarhet. Personerna på pengarna har precis som sedlarna makt, men det är som om broderingen bryter den här makten och gör den skrattretande. Dessutom gör den dem mänskliga.

Samtidigt har Schroderus velat betona den förändring som hon fått till stånd med sitt konstnärliga arbete. Genom broderiet förstörs det ursprungliga värdeföremålet i sin ursprungliga bruksmening, men det höjer sitt värde som material för konstnärligt skapande.

De material och tekniker hon har använt kräver många arbetstimmar. Det här innebär för henne att verken blir betydelsefulla och personliga. I sitt verk Hårigt herbarium har Schroderus som material använt sig av människans kroppshår. Tanken i verket har varit att använda sig av ett material som väcker starka känslor som motvilja och rentav avsky. Ett material som trots dessa känslor är fullständigt naturligt och vars mening är att skydda människokroppens känsliga områden.

Utställningen Feminin sensibilitet är öppen på Serlachiusmuseet Gösta 14.5–4.9.2016

www.nooraschroderus.com