Serlachius museot

KOM MODIGT
FRAM

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18, vintertid 1.9.–31.5 ti-sö kl. 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik. Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Öppet
vintertid 1.9.–31.5 ti–sö kl. 11–18
sommartid 1.6–31.8 varje dag kl. 10–18

KOM MODIGT
FRAM

Njutning

Konstnärerna Jukka Korkeila, Elina Merenmies och Anna Retulainen valde intuitivt ut verk ur konststiftelsens samlingar som tilltalade dem.

GÖSTA 10.6.2017–4.11.2018.

  • Anna-Retulainen-Elokuu_1.jpg
  • Korkeila-Mies-ja-valopallo.jpg
  • Merenmies-Pilgrims.jpg
123

Njutning

Utställningen Njutning som öppnar på Serlachiusmuseet Gösta visar upp nya verk av tre nutidskonstnärer: Jukka Korkeila, Elina Merenmies och Anna Retulainen, i växelverkan med verk ur Serlachius samling. På utställningen ser man också verk från guldåldern och gammal europeisk konst, som efter en konservering visas för första gången efter en lång tid.

Konstnärerna valde för utställningen intuitivt ut verk ur konststiftelsens samlingar. Parallellt med dem skapade de nya verk, som närmar sig njutningstemat utgående från många olika synvinklar. Mer än av en färdig målning kan konstnären få ut njutning av själva målningsprocessen och av att försjunka i arbetet, samt av vetskapen om att hen gör det som det var meningen att hen skulle göra.

Serlachiusmuseernas huvudkurator Laura Kuurne som har kuraterat utställningen förenar i utställningar gärna gammal och nutida konst. På det här sättet kan betraktaren få en möjlighet att få insikter och hitta samband mellan det förflutna och nutiden, samt via bilderna placera sig själv i ett historiskt kontinuum.

– Genom det här vidgar sig utställningens tema till att handla om hur man utan brådska kan befinna sig framför målningen, om närvaron och växelverkan med målningen. Förutom av att göra konst kan man också få ut njutning av att titta på den, berättar hon.

Parallellt med de tre nutidskonstnärernas verk hänger på utställningen verk som Serlachius har av gammal europeisk konst, vars motiv hänvisar till de jordiska njutningarna. Många av verken lockar fram sinnesupplevelser, så man kan närma sig utställningens tema också via det här.

Njutning  har förverkligats i ett samarbete mellan Helsingfors konstmuseum HAM. I HAM visas en retrospektiv utställning som har kuraterats av Mika Hannula.

På museet Göstas herrgård 10.6.2017–4.11.2018