Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Taide on olennainen osa Mäntän historiaa ja nykypäivää

Noin 11 000 asukkaan Mänttä-Vilppula sijaitsee keskellä suomalaista järvi- ja metsämaisemaa. Neljäsosa alueen pinta-alasta on vesistöä. Väestöntiheys kaupungissa on noin 20 asukasta neliökilometrillä.

Mänttä-Vilppula sijaitsee kahden valtakunnallisen keskuksen välissä. Tampereelle, Suomen kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, on matkaa noin 90 kilometriä ja Jyväskylään - Keski-Suomen keskukseen - saman verran.

Mänttä-Vilppulan kaupunki syntyi vuonna 2009, kun Mäntän kaupunki ja Vilppulan kunta yhdistyivät. Naapureiden yhteinen historia on pitkä ja monivaiheinen. Se alkoi vuodesta 1912, jolloin Mänttä oli muutaman vuoden osa Vilppulan kuntaa. Paperiyhtiön perustaminen ja ympäröivästä maalaisyhteisöstä poikkeava kehitys johti kuitenkin Mäntän itsenäistymiseen Vilppulasta vuonna 1922.

Gustaf Adolf Serlachius perusti vuonna 1868 Mäntänkosken äärelle puuhiomon. Tästä alkoi paikkakunnan kehitys tunnetuksi paperiteollisuuspaikkakunnaksi. Mäntän sosiaalihistoria on mielenkiintoinen. G.A. Serlachius-yhtiö vastasi pitkään monista yhteiskunnalle nykyisin kuuluvista palveluista: terveydenhuollosta, koulutuksesta, asuntoasioista ja kaavoituksesta. Niistä viimeisetkin palvelut siirtyivät kunnan vastuulle 1970-luvulla.

Elävä kulttuurikaupunki

Mänttä on väkilukuunsa nähden hämmästyttävän aktiivinen ja elävä kulttuuri- ja kuvataidekaupunki. Serlachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen toiminnan lisäksi Mäntässä järjestetään vuosittain Mäntän Musiikkijuhlat. Pianomusiikin kohtaamispaikkana festivaali tarjoaa kansainvälisten pianovirtuoosien konsertteja sekä esiitymismahdollisuuksia nuorille pianisteille. Harvinaisen pianomusiikin esiin tuominen ja lukuisat kantaesitykset kuuluvat musiikkijuhlien ohjelmaan.

Vuorineuvos R. Erik Serlachiuksen vanhassa edustusasunnossa toimii nykyisin Taidekeskus Honkahovi ja hotelli. Honkahovissa esitetään pienempiä taidenäyttelyitä sekä järjestetään useita klassisen musiikin konsertteja ympäri vuoden. Honkahovin näyttelyt ja konsertit tuottaa Kauko Sorjosen säätiö. Säätiö remontoi myös Mäntän Klubin ja Pekilon välissä sijaitsevan Kiusalan talon taiteilijataloksi, jossa toimivat paikallisen taideseuran harrastajataiteilijat.

Ihmisyyden tunnustajat on Vilppulassa toimiva teosofinen yhteisö, joka järjestää omaan aatemaailmansa pohjautuvia taidenäyttelyitä ja kesäteatteriesityksiä.

Luonto lähellä

Mäntässä luonto on lähellä. Suomalaiset jokamiehenoikeudet takaavat sen, että tieltä kuin tieltä voi poiketa metsään ja poimia luonnonmarjoja, sieniä sekä kukkia. Järvillä ja joilla voi veneillä ja kalastaa, talvisin pilkkiä ja hiihtää.

Lähellä Mäntän keskustaa sijaitsee luonnonsuojelualue Mäntänvuori, joka tarjoaa erinomaiset retkeily- ja liikuntamaastot. Vuorentornista näkee yhdellä silmäyksellä yli Mäntän keskustan, ja liikuntaesteisille sopivia polkuja pitkin voi samoilla vuoren ulkoilmakirkkoon ja Vuorenmajalle.

Kiinnostava historiallinen luontokohde on Vilppulan Elämänmäki, jossa toimi 1900-luvun alkuvuosikymmeninä hermotautiparantola. Parantolan perusperiaatteisiin kuului, että luonto itsessään on parantava voima ja siellä kävivät hoidoissa muun muassa useat Suomen historian merkkihenkilöt. Elämänmäen päältä avautui aikanaan näköala neljälle järvelle. Nykyisin mäki on luonnonsuojelualueena, ja näkymän peittää korkea kuusikko.