Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Kevätuhri-konsertti

Gösta, 28.4. klo 15:00

Kevätuhri on venäläisen Igor Stravinskyn säveltämä baletti. Stravinsky sävelsi teoksen Sergei Djagilevin Ballets russes -seurueelle, ja sen alkuperäisen koreografian teki Vatslav Nižinski. Teos edustaa primitivismiä, ja sitä pidetään modernismin läpimurtona taidemusiikissa.

Kevätuhri esitettiin ensimmäisen kerran 29. toukokuuta 1913 Pariisin Théâtre des Champs-Élysées’ssä. Skandaalimainen ensi-ilta, jossa teoksen modernistisuudesta järkyttynyt yleisö häiritsi esitystä, on jäänyt musiikin historiaan.Serlachius-museo Göstassa on lauantaina 28.4. mahdollisuus kuulla tämä 1900-luvun taidemusiikin merkkiteos kokonaisuudessaan kahdella harmonikalla esitettynä. Konsertissa kuullaan myös Kalle Välimaan Sinfonia nro. 2 (2016) sekä Vladimir Rjabovin Capriccio ”Lemmenjoki” sooloharmonikalle.Kalle Välimaa on hyvinkääläinen muusikko, pedagogi, harmonikkataiteilija, säestävä pianisti, ontinuourkuri, orkesterinjohtaja, kuoronjohtaja ja säveltäjä. Hän opiskeli Moskovassa vuosina 1985-1991 opettajinaan mm. Vitaly Muntjan ja Friedrich Lips.

Tänä vuonna Välimaa on mm. säveltänyt Concerto da Cameran harmonikalle ja jousille, säestänyt mittavan Toivo Kuulan sekä Oskari Merikannon lauluista koostuvan konsertin. Hän esittää Matteus-passion palmusunnuntaina continuouruilla. Lisäksi hän on suunnitellut ja toteuttanut yhdessä oppilaidensa kanssa PEARL-albumibuumi-matineasarjan Espoossa ja Hyvinkäällä.Henrik Sandås on Jyväskylässä vaikuttava bandoneonisti ja harmonikansoittaja. Hänet tunnetaan mm. Nuevo Quinteto Otra Vez, Quartet Ajaton ja Tanguedia Quintet -yhtyeiden bandoneonistina. Sandås soittaa niin argentiinalaista tangoa ja tango nuevoa kuin soittimilleen sävellettyä uudempaa taidemusiikkia ja klassisen musiikin transkriptioita.

Hänet tunnetaan myös improvisatoorisen musiikin esittäjänä mm. yhtyeessä Quartet Ajaton. Vuodesta 2017 lähtien Sandås on bandoneonin rinnalla tehnyt paluuta alkuperäisen soittimensa, konserttiharmonikan pariin. Harmonikkaa Sandås on opiskellut mm. Kalle Välimaan, Pasi Hirvosen ja Petri Makkosen johdolla.


Ohjelma:
Kalle Välimaa, Sinfonia nro. 2
Kalle Välimaa, harmonikka

Vladimir Rjabov: Capriccio River of Love
Henrik Sandås, harmonikka

Igor Stravinski, Kevätuhri

Osa 1 Maan palvonta
Johdanto
Kevään ennusmerkit -– Nuorten tyttöjen tanssit
Sieppausleikki
Kevään piiritanssit
Kilpailevien heimojen leikit
Viisaiden vanhusten kulkue
Maan palvonta
Viisas vanhus
Maan tanssi

Osa II Uhri
Johdanto
Nuorten neitojen mystiset piirit
Valitus ylistys
Esi-isien manaaminen
Esi-isien rituaali
Uhritanssi (valittu)

Henrik Sandås, harmonikka
Kalle Välimaa, harmonikka

Konsertin kesto noin tunnin
Liput 10 € ovelta tai ennakkoon Serlachius-museo Göstan lippukassalta