Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Maa

Amerikkalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin näyttely ja samanniminen roolipeli vievät maailmanlopun jälkeiseen maailmaan.

18.5.–29.9.2019
SERLACHIUS-MUSEO GÖSTA

KATSO VIDEO

 

  • Matthew-Day-Jackson-installation1.jpg
1

Maa

"Vuonna 2025 oli selvää, että Myrsky nousisi väistämättä. Suvut varustivat bunkkereitaan. Bunkkerien ulkopuolelle jääneet Hylätyt saattoivat vain rukoilla, että vanhan maailman tuhkasta nousisi jotain uutta ja parempaa."

Matthew Day Jacksonin (s. 1974) näyttely Maa ja samanniminen roolipeli vievät katsojat tuhannen vuoden päähän aikaan, jolloin tuhoutunut maailma on toipunut ilman ihmistä ja luonut aivan uudenlaista elämää. Maan alla bunkkereissaan tuhat vuotta eläneet ihmiset lähettävät ensimmäiset tiedustelijansa maan pinnalle tutkimaan maailmaa, joka on heille tuttu vain myyteistä ja tarinoista.

Näyttelyn ihmisenkaltaiset ja -kokoiset veistokset ovat läpileikkaus Jacksonin tuotannosta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Samalla ne kuvittavat kokonaisuuden toista osa, joka on roolipeli Maa.

Jackson on monipuolinen taiteilija, jonka tuotantoon sisältyy veistoksia, maalauksia, valokuvia, videoita, performansseja ja installaatioita. Informaatioaikakauden taiteilijana Jackson on pohjattoman utelias ja kiinnostunut kaikesta. Korujen, huonekalujen ja pelien suunnittelu sekä erilaiset yhteistyöprojektit ja tapahtumat laajentavat hänen ilmaisunsa kuvataiteen perinteisten rajojen ulkopuolelle.

"Maailman eliitille oli ollut selvää jo kauan, että Myrsky oli tulossa. Kun tilanne muuttui kriittiseksi, he kokosivat palvelijansa ja katosivat laajoihin maanalaisiin bunkkereihin. Syvällä maan uumenissa he perustivat mikroyhteiskuntia eli sukuja. He odottivat päivää, jolloin poltettu maapallo versoisi taas vihreänä, ja silloin heidän perillisensä lunastaisivat taas maan joka heille kuului. Homo sapiens palaisi maan päälle."
(Maa-peli, kirja 1, johdanto)

Näyttelyn kuraattori on Timo Valjakka. Roolipelin ovat luoneet yhdessä Jacksonin kanssa suomalainen pelisuunnittelija Juhana Pettersson ja englantilainen taidekriitikko Tom Morton.

Serlachius-museo Gösta 18.5.–29.9.2019

Näyttelyyn on tarjolla myös roolipeliin Maa pohjautuva opastus etukäteen tilaten. KATSO TÄSTÄ