Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 22. Helmikuuta 2019

Pieni näyttely väristä luo tunnelmia ja tarjoaa tietoa väreistä

Kaukana viileä varjo – Pieni näyttely väristä
Serlachius-museo Gösta 23.2.–8.9.2019

Miten näemme värit ja miten ne meihin vaikuttavat? Serlachius-museo Göstassa avautuva Pieni näyttely väristä herättelee katsojissa väreihin liittyviä ajatuksia ja kokemuksia. Samalla se tarjoaa tietoa värienkäytöstä ja historiasta.

Näyttely nostaa esille värinkäytön helmiä Serlachiuksen taidekokoelmasta. Mukana on myös lainateoksia museokokoelmista ja nykytaiteilijoilta. Näyttelyn ovat suunnitelleet Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne ja väripedagogiikkaan perehtynyt opettaja Hannele Karppinen.

Näyttelyyn valitut teokset ja niihin liittyvät salitekstit herättelevät ajatuksia väreistä ennemmin kuin tarjoavat valmiita vastauksia. Näyttelyyn liittyvässä multimediassa tarjotaan lisätietoa väreistä fysikaalisena ilmiönä ja niiden kokemisesta, väriaineiden kehityksestä ja käytöstä taidehistoriassa.

Väri on aiheena laaja ja siitä on tietoa valtavasti. ”Näyttelyn nimen avulla haluamme kertoa, että kyseessä on pieni katsaus värien käyttöön ja historiaan taiteessa. Painopisteenä näyttelyssä on värien kokemuksellinen puoli”, kuraattori Laura Kuurne kertoo.

Vaikka teemana on väri, siinä ei räjäytetä koko väripalettia. Laura Kuurne halusi mukaan myös teoksia, joissa värejä on käytetty hienovaraisesti. ”Värinkäyttö on parhaimmillaan yhtä nautinnollista kuin musiikin harmonia. Värit ikään kuin soivat yhdessä”, hän sanoo.

Näyttelyssä mukana olevien nykytaiteilijoiden suhde väriin on leikkisä ja tutkiva. Anu Tuominen on käyttänyt teoksissaan valmiita väriliituja tai kirppurtorilta löytyneitä esineitä. Päivi Hintsasen teos puolestaan pohjautuu kuparin korroosioon, joka tuottaa espanjanvihreäksi kutsuttua väriainetta.

Teolliset värit muuttivat maalaustaiteen

Eräs värinkäytön taitekohta oli 1800-luku, jolloin kemianteollisuus alkoi kehittyä ja teolliset värit yleistyivät. Se lisäsi taitelijoiden värivalikoimaa merkittävästi. Kalliit tai harvinaiset pigmentit eivät enää määritelleet sitä, minkä värisiä teoksia oli varaa maalata.

”Öljyvärien halpeneminen teki mahdolliseksi kokeilla ja käyttää värejä entistä rohkeammin. On kiehtovaa, miten värien teollinen valmistus on muuttanut oleellisesti taiteilijoiden työskentelyä ja taiteen historiaa; miten se on osaltaan ollut vaikuttamassa esimerkiksi impressionismin syntyyn”, Hannele Karppinen kertoo.

Näyttelyn taiteilijat ovat Carolus Enckell, Magnus Enckell, Jussi Goman, Päivi Hintsanen, Pekka Jylhä, Marra Lampi, Alexander Lauréus, William Lönnberg, Claude Monet, Riiko Sakkinen, Sigrid Schauman, Helene Schjerfbeck, Georges von Swetlik, Reidar Särestöniemi, Anu Tuominen ja Rafael Wardi.

Lisätiedot:
Pääkuraattori Laura Kuurne, p. 044 269 6677, laura.kuurne@serlachius.fi
Hannele Karppinen, p. 050 525 3493, hannele@karppiset.net