Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 9. Kesäkuuta 2017

Kimmo Schroderus – Bling Bling

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen näyttely Bling Bling levittäytyy Serlachius-museo Göstan kartanosta puistoon. Kimmo Schroderuksen ruostumattomasta teräksestä valmistamat, visuaalisesti keveät veistokset kimaltelevat auringossa ja viittaavat hip hop -kulttuurin tutuksi tekemään ylellisyyden vaikutelmaan, joka ei välttämättä kerro todellisesta vauraudesta.

Kimmo Schroderus kertoo, että populaarikulttuuri on aina ollut hänelle tärkeä ideoiden lähde ja hip hop-kulttuuri yksi nykyajan kiinnostavista ilmiöistä. Hän ei halua silti leimautua miksikään rap-musiikin ystäväksi.

Läheltä tarkastellen Solvaajan puutarhan veistokset saavat toisen sanoman. Teosten pintaan on taivuteltu ohuista terässuikaleista perinteisellä kaunokirjoituksella solvauksia eri kielillä. Schroderus keräsi niitä internetistä ja pyysi tuttaviltaan ympäri maailmaa. Hän huomasi, että solvaaminen itsessään ei ole muuttunut mihinkään.

– Kaikista maailman solvauksista 95 prosenttia pyörii muutaman ajattoman aiheen ympärillä. Suurin ero on siinä, miten tämän päivän solvaaminen tallentuu ja tulee vastaan joka puolella vielä useita vuosia myöhemmin, hän viittaa sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla käytäviin keskusteluihin.

Schroderus ei käsittelee solvaamisteemaa sen vuoksi, että olisi hämmentynyt tai järkyttynyt sen runsaudesta. – Olen ennen kaikkea kiinnostunut siitä, miten suorittaa tehokas ja suoraan maaliinsa osuva ensiluokkainen solvaus.

Taiteilijaa kiehtoo Bling Bling -nimen ja teosten välinen kontrasti. Näyttelyn ainoassa videoteoksessa Repeat hän valmistaa kaikki näyttelyn suurimmat teokset. Videoteos on todellista vastapainoa bling blingille: metallitöiden tekeminen viileässä, satavuotiaan talon karussa työtilassa pukeutuneena vuosia käytettyyn suojavarustukseen on kaukana luksuksesta.

27 vuotta taiteen alalla

Kartanoon sijoittuva 27 vuotta taiteen alalla -teos on materiaaleiltaan ja tekniikoiltaan tiivistelmä Kimmo Schroderuksen urasta. Kankaisen, nyt jo kauhtuneen luurangon Schroderus teki nuoruuden innolla 1989 ennen kuin hän oli saanut mitään taidealan koulutusta. Luurangon ympärillä oleva teräksinen ja lasinen vitriini puolestaan on syntynyt 20 vuoden kokemuksella metallin työstämisestä.

– Tämä veistos, kuten myös näyttelyyn liittyvä videoteos Repeat, liittyvät ammattimaisuuteen, ammatin harjoittamiseen ja erikoistumiseen. Ammattimaisuuteen liittyy käytännössä hillitön määrä toistoa, samojen perusasioiden toteuttamista vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Veistos kuvaa sitä, miltä tuntuu, kun on ollut mukana taiteen maailmassa 27 vuoden ajan, taiteilija sanoo.

Schroderuksen mukaan kyseessä on kokonaistaideteos, jossa luuranko ja vitriini ovat yhtä tärkeässä osassa. Vaikutelman viimeistelee yksinkertainen, mutta samalla dramaattinen valaistus.

Nelijalkaiset synnyttävät assosiaatioita

Taidemuseon puistoon sijoittuva Nelijalkaiset-sarja rinnastuu ajatuksellisesti ja visuaalisesti puistossa jo olevaan Jussi Mäntysen Hirvi-veistokseen. Perusidea on hieman kuin taivaan pilvien tulkitseminen: abstrakteista muodoista syntyy assosiaatioita, koska ihmisen aivot toimivat niin.

– Antamalla näille otuksille neljä  jalkaa, helpotan hieman pohtimisen vaivaa ja johdattelen tulkintoja juuri eläinten suuntaan.

Orgaaninen vellova muoto on aina kiehtonut Kimmo Schroderusta. Hän käsittelee taiteellisessa tuotannossaan aina aiheita, jotka joko kiehtovat, kiinnostavat tai häiritsevät häntä. – Nelijalkaiset ovat olleet ajatuksissani jo yli kymmenen vuoden ajan. Tämä näyttely tuntui sopivalta tilanteelta toteuttaa tuo idea.

– Työskentelen yksittäisenä kuvanveistäjänä pääosin ilman assistentteja. Resurssini ja käytettävissä olevat työtuntini ovatkin rajalliset. Useimmiten teosideani ovat sen kokoisia, että niiden toteuttaminen voi viedä kuukausia tai jopa vuosia. Se tarkoittaa sitä, että valitessani jonkin teosidean toteutettavaksi, en toteuta ehkä koskaan joitain muita kilpailevia ideoita.

Bling Bling on avoinna 10.6.–10.9.2017 Serlachius-museo Göstassa.

www.kimmoschroderus.com