Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 31. Maaliskuuta 2017

Esther Shalev-Gerzin näyttely Tehdas on ulkopuolella avautuu Serlachius-museoissa

Serlachius-museo Gustafissa avautuu 1.4.2017 Esther Shalev-Gerzin näyttely Tehdas on ulkopuolella. Laaja näyttely sisältää useita toisiinsa nivoutuvia teoskokonaisuuksia, jotka käsittelevät muun muassa kulttuurisia identiteettejä sekä perinteisten ammattien asemaa globaalissa ja nopeasti digitalisoituvassa maailmassa. Shalev-Gerzin teoksia nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Liettualaissyntyinen, Pariisissa nykyisin asuva Esther Shalev-Gerz (s. 1948) tunnetaan johdonmukaisesta paneutumisestaan muistin, historian, luonnon, demokratian ja kulttuuristen identiteettien rakentumiseen. Hän haastaa vakiintuneet käsitykset taiteesta ja pohtii töissään, miten taiteen keinoin voi vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Shalev-Gerzin työskentely on aktiivista vuoropuhelua ihmisten kanssa. Näin osallistujien yksittäiset ja kollektiiviset muistot, kertomukset, mielipiteet ja kokemukset näkyvät teoksissa. Hän tutkii ajan ja tilan muuttuvaa luonnetta sekä paikkojen, historian ja tarinoiden toisiinsa vaikuttavaa luonnetta.

– Hänen taiteensa tallentaa ja kritisoi ja lisää samalla ymmärrystämme taiteellisen työskentelyn yhteiskunnallisesta roolista ja merkityksestä, näyttelyn kuraattori Timo Valjakka kertoo.

Työn muutos kuvissa

Shalev-Gerzin näyttelyn teemat nousevat esiin myös pienen suomalaisen teollisuuspaikkakunnan historiasta. Tehdas on rytmittänyt Mäntän jokapäiväistä elämää sukupolvien ajan. Samaan aikaan perinteisen teollisuuden jyrkkä rakennemuutos on koskettanut paikkakuntaa syvästi.

Tehdas on ulkopuolella -näyttely on osuvasti esillä entisessä Serlachius-yhtiön pääkonttorissa, jossa toimii nykyisin historiaa, taidetta ja tarinoita yhdistävä Serlachius-museo Gustaf.

Sound Machine -teoksessa (2008) tekstiilitehtaan koneet ovat vaienneet, ja työntekijät muistelevat meluisia työvuorojaan. The Last Click (2010–2011) kertoo arvostetun kameratehtaan kaatumisesta ja esittelee tyhjentyneitä tehdassaleja. Vaikka valokuvaus siirtyi analogisista laitteista digitaalisiin, ihmisten kiintymys kameroihin ei kadonnut.

Describing Labor -teoksen (2012) aiheena on työn kuvaaminen taiteessa. Valokuvissa esiintyvät teokset ovat Miamissa toimivasta Wolfsonian-instituutista, joka on maailman suurin työn historiaa tallentava taidelaitos. Teokseen kuuluvassa videossa museon työntekijät valottavat suhdettaan valitsemiinsa teoksiin.

Keskieurooppalaisessa aarnimetsässä kuvattu videodiptyykki Dead Wood (2016) palauttaa mieleen ajan ennen puu- ja paperiteollisuuden syntyä. Runollinen teos on tutkimusretki metsän olemukseen neljän eri aloja edustavan henkilön kanssa.

Taide auttaa tulkitsemaan mennyttä ja tulevaa

– On kiinnostavaa, kuinka monet piirteet maailmassa ovat yhteisiä kaikista eroistakin huolimatta. Tämä näyttely muodostaa sateenkaaren, jonka avulla pääsemme luontoon kytkeytyvästä identiteetistämme teollisuustuotannon kautta peilin toiselle puolelle kulttuuriin, Esther Shalev-Gerz sanoo.

Taiteilijan mukaan luonnon, teollisuuden ja kulttuurin kiertokulku on liikkumista edestakaisin ajassa, jonka käytämme tarkastellaksemme taiteen kautta kokemuksiamme ja pohtiaksemme tulevaisuutta.

– Jopa näin globalisaation ja median aikakaudella tärkeintä on ihmisen oma kokemus. Se välittyy myös taiteessani, kun kuuntelemme projekteihin osallistuneiden ihmisten kertomuksia. Jokaisen kokemus on ainutlaatuinen, vaikka kaikki puhuvat samasta aiheesta. Sen vuoksi on hienoa tuoda nämä installaatiot Mänttään. 

Tehdas on ulkopuolella -näyttely on avoinna 1.4.2017–1.4.2018

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Lisätiedot:
Kuraattori Timo Valjakka, p. 040 548 4450, timo.valjakka@gmail.com
Kuvapyynnöt: tiedottaja Susanna Yläjärvi, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

www.shalev-gerz.net