Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 17. Toukokuuta 2019

Matthew Day Jacksonin näyttely ja roolipeli vievät maailmanlopun jälkeiseen aikaan

Yhdysvaltalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin (s. 1974) Serlachius-museoihin toteuttama näyttely Maa vie kävijät tuhannen vuoden päähän aikaan, jolloin maailma on toipunut ihmisen aiheuttamasta tuhosta. Synkkä mutta kiehtova aihe synnytti myös samannimisen roolipelin, josta muodostui lopulta keskeinen osa näyttelykokonaisuutta.

Näyttelyn ihmisenkaltaiset ja -kokoiset veistokset ovat läpileikkaus Jacksonin veistostuotannosta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Taiteen historiasta tuttua kultaista leikkausta seuraten näyttelytilaan sijoitetut veistokset ja värikäs lasimaalaus kuvittavat samalla kokonaisuuden toista osaa, joka on roolipeli Maa.

Maa sijoittuu aikaan, jolloin maailma on täysin tuhoutunut mutta toipunut oltuaan ilman ihmisen vaikutusta ja luotuaan aivan uudenlaista elämää. Maan alla bunkkereissaan tuhat vuotta eläneet ihmiset lähettävät ensimmäiset tiedustelijansa maan pinnalle tutkimaan maailmaa, joka on heille tuttu vain myyteistä ja tarinoista.

Roolipelin ovat luoneet yhdessä Jacksonin kanssa suomalainen pelisuunnittelija Juhana Pettersson ja englantilainen taidekriitikko Tom Morton. Roolipelejä on toteutettu museoissa eri puolilla maailmaa, mutta tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun näyttely ja peli on tehty tasavertaisiksi ja toisiaan täydentäviksi jo suunnitteluvaiheessa.

Varsinaista roolipeliä pelataan näyttelytilan ulkopuolella ns. pöytäroolipelinä. Sitä on mahdollista pelata myös yksin. Perinteisen näyttelyjulkaisun korvaava pelilaatikko sisältää kaiken pelissä tarvittavan, minkä lisäksi laatikko on itsenäinen taideteos. Ryhmille ja yksittäisille kävijöille on tarjolla opastukset, joiden avulla näyttelyyn voi tutustua roolipelin maailman kautta.

Monipuolinen informaatioaikakauden taiteilija

Matthew Day Jackson on monipuolinen taiteilija, jonka tuotantoon sisältyy veistoksia, maalauksia, valokuvia, videoita, performansseja ja installaatioita. Korujen, huonekalujen ja pelien suunnittelu sekä erilaiset yhteistyöprojektit ja tapahtumat laajentavat hänen ilmaisunsa kuvataiteen perinteisten rajojen ulkopuolelle.

Informaatioaikakauden taiteilijana Jackson on pohjattoman utelias, kaikesta kiinnostunut ja käyttää taitavasti hyväkseen hakukoneiden algoritmien tarjoamia mahdollisuuksia. Käsitteellisesti hänen teoksensa muistuttavat mutkikkaita yhtälöitä tai samanaikaisesti moniin suuntiin haarautuvia ajatusketjuja.

”Käsitteellisyydestä huolimatta Jacksonin taide tempaa helposti mukaansa. Hän ymmärtää, että katsojan tulee tunnistaa näkemänsä, jotta tämä saa otteen teoksesta. Jackson ei kuitenkaan päästä katsojaa helpolla. Hänen teoksistaan saa irti sitä enemmän, mitä enemmän niille antaa”, näyttelyn kuraattori Timo Valjakka kertoo.

Monipuolisuus ei ole itsetarkoituksellista. Jacksonin taiteen taustalla ovat hänen kiinnostuksensa ihmiskunnan historiaan ja huoli sen tulevaisuudesta. ”Hän palaa toistuvasti muutamaan suureen kysymykseen, joista tärkein liittyy siihen, että ihmisellä on hallussaan välineet, joilla hän voi lopettaa elämän maapallolla. Toisaalta ihmisellä on myös tieto, jolla ainakin hänen itsensä aiheuttamat katastrofit voidaan estää”, Timo Valjakka sanoo.

Näyttelyarkkitehtuurista on vastannut Serlachius-museoiden suunnittelupäällikkö Tarja Väätänen. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Galleria Hauser & Wirthin kanssa.
Roolipelin Maa on kustantanut Kustannusosakeyhtiö PARVS Oy.

Serlachius-museot ovat avoinna:

talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18.

Lisätiedot, näyttely: kuraattori Timo Valjakka, timo.valjakka@kolumbus.fi
Lisätiedot, roolipeli: pelisuunnittelija Juhana Pettersson, juhana.pettersson@gmail.com
Kuvapyynnöt: Serlachius-museoiden tiedottaja Susanna Yläjärvi, susanna.ylajarvi@serlachius.fi, +358 (0)50 560 0156


Keskiviikko 8. Toukokuuta 2019

Katri Niskanen sai luonnosta ja miljööstä ideoita Serlachius-museoiden uusiin työasuihin

Serlachius-museoiden asiakaspalveluhenkilökunnan ja oppaiden uudet työasut on suunnitellut maamme tunnetuimpiin muotisuunnittelijoihin kuuluva Katri Niskanen. Hänen studionsa valmisti mittatilaustyönä modernit ja rennot asut Serlachius-museoiden henkilökunnalle.

Katri Niskanen sai asuihin inspiraatiota Serlachiuksen museomiljööstä ja ympäröivästä luonnosta, jotka olivat tehneet häneen vaikutuksen jo ennen yhteistyön alkamista. Hän haki suunnitelmissaan aiempaa rennompaa ja modernimpaa ilmettä työasuihin. Lopputuloksena on mukava ja huoleton työvaate kaiken kokoisille ja pituisille museon työntekijöille. Toiminnallisuuden ja pitkäikäisyyden lisäksi hän halusi kiinnittää erityistä huomiota jatkuvuuteen.

Asujen värimaailma on eleetön ja selkeä jättäen päähuomion museoiden näyttelyille. Värimaailma sai inspiraatiota museota ympäröivästä vehreästä metsämiljööstä. ”Syvät vihreän sävyt yhdistettynä mustaan luovat ylellisen ja luonnonläheisen kokonaisuuden”, Katri Niskanen sanoo.

Serlachius-museoiden puolesta työvaatteille asetettiin toiveeksi helppohoitoisuus, yhdisteltävyys ja ajattomuus. Myös käytännöllisyys on tärkeää: vaatteen pitää toimia työkäytössä ja siinä pitää pystyä liikkumaan helposti. Asiakaspalvelun henkilökunnalla on radiopuhelin koko ajan mukanaan, joten sille täytyi löytyä sopiva tasku.

Vaihtoehtoisina asuina naisille ovat päälle pujotettava mekko tai paita, joiden pituuksia tarkennettiin käyttäjiensä mukaan. Vaatteiden pääväri on klassinen musta. Toinen selkäkappale on tummanvihreä, ja se antaa asulle persoonallisen ja raikkaan leikkisän ilmeen. Miesten työasuun kuuluva paita noudattaa samaa tyyliä. Asuja tehtiin myös tummanvihreänä vaaleamman vihreällä selkäkappaleella ajatellen erityisesti kesäkäyttöä. Lisäksi asuun kuuluu mustakultainen Serlachius-silkkihuivi, joka tulee myös myyntituotteeksi museokauppaan.

”Projektina tämä oli haastava ja kiinnostava. Työvaatteessa pitää huomioida monta asiaa ja näkökulmaa, erityisesti toiminnallisuutta. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja toivon, että asut tuovat iloa museohenkilökunnan arkeen”, Katri Niskanen sanoo.

Lisätiedot:
Serlachius-museoiden yleisötyön päällikkö Päivi Nieppola, paivi.nieppola@serlachius.fi, p. +358 (0) 50 465 2777.
Suunnittelija Katri Niskanen, info@katriniskanen.com, p. +358 (0) 50 4645 903.


Perjantai 3. Toukokuuta 2019

Mänttä Food Festival ottaa kantaa laadukkaan palvelun puolesta

Serlachius-museo Göstassa elokuun 30.–31. päivänä järjestettävä Mänttä Food Festival on herkuttelun ystäville suunnattu ruokatapahtuma, joka nostaa klassikkoillallisten ohessa palvelukokemuksen tänä vuonna ennennäkemättömään rooliin.

Mänttä Food Festivalia inspiroi Serlachius-museoiden uusi kokoelmaripustus Kartanon klassikot, joka esittelee Serlachiuksen rakkaimmat taideaarteet Akseli Gallen-Kallelasta Helene Schjerfbeckiin. Mukaan kutsutut huippukokit valmistavat klassikkoteeman pohjalta seitsemän ruokalajin illallisen ravintola Göstassa kahtena elokuun iltana.

Ikimuistoisesta illasta vastaa omalta osaltaan maamme tunnetuimpien ravintoloiden huippuammattilaisista koottu tiimi, joka tarjoaa asiakkaille ainutlaatuisen, Suomessa harvoin tarjolla olevan palvelukokemuksen.

Illan juontajana toimii ravintoloitsija ja hovimestari sekä Suomen Sommelierien vauhdikas puheenjohtaja Samuil Angelov. Hän on kilpaillut menestyksekkäästi viinimestarikilpailuissa Suomessa ja maailmalla. Siellä missä on Samuil, siellä tapahtuu – taatusti.

Hannu Sailo on palvelun perfektionisti, jolla on kokemusta mm. Savoysta ja Palacesta. Hän on palvelun tähtitekijä, joka vaatii kaikilta ympärillään sadan prosentin sitoutumisen vieraiden palvelemiseen. Vinkkelin ravintoloitsija ja sommelier Antti Uusitalo on palkittu Vuoden hovimestarina ja Pro-palkinnolla. Hänen tunnusmerkkinään on kaikkialla kaikuva iloinen nauru.

Vauhdikas ja hurmaava Maija Ijäs on pitänyt huolta asiakkaista mm. Finnjävelissä ja Kämpissä. Pro-palkittua Maijaa harva unohtaa. Hänellä on aina parhaat vitsit takataskussaan. Legendaarinen Jussi Laakso on monien esikuva, klassinen hovimestari, joka tunnetaan palvelun superosaajana. Hänet on palkittu kahdesti Vuoden hovimestarina ja Pro-palkinnolla.

Antero Niemiaho on vastustamaton nuori herrasmies ja lahjakkuus, joka lumoaa vieraitaan Ravintola Murussa. Anteron huomioiva tapa ottaa asiakas vastaan on kuin suoraan Kensingtonin palatsista. Terhi Oksanen-Alén on kehittänyt Ravintola Savoyn palvelua ja nostanut sen uudelle tasolle. Intohimoinen viini- ja teeosaaja opettaa myös tulevaisuuden ammattilaisia Haaga-Heliassa.

Samuilin pikkuveli Chris Angelov on Ravintola Savoyn tarjoilija, jolla on rakkaus alaan ja palveluun. Vuoden tarjoilija -kisan finalisti kehittää viiniosaamistaan kilpailemalla. Lämmin ja huolehtiva Krista Mänttäri on viineistä kiinnostunut sommelier. Hän on vienyt palveluosaamisen poltetta Forssaan Köökin ja Vispilän ravintoloitsijana.

Ursula Zitting on intohimoinen palvelun kehittäjä ja konsultti, joka koordinoi Mänttä Food Festival -illallisten palvelua, käsikirjoitusta ja tunnelmaa. Hän on työskennellyt lukuisissa ravintoloissa eri rooleissa ja järjestänyt tapahtumia Suomessa ja maailmalla.

Klassikkoruoat muuntuvat uusiksi elämyksiksi

Serlachius-museoiden erikoislaatuinen kokonaisuus tarjoaa tapahtumalle puitteet, joissa yhdistyvät moderni ja klassinen taide, arkkitehtuuri, järvi ja metsät. Tätä kaikkea täydentää ennakkoluuloton rohkeus – Serlachiuksen perintö luoda metsän keskelle jotain todella uniikkia, mieleenpainuvaa ja unohtumatonta.

Illallisten kokkitiimiä isännöi ravintoloitsija Henry Tikkanen. Seurakseen hän on kutsunut keittiömestarit Sasu Laukkosen, Heikki Liekolan, Henri Alénin, Kai Kallion sekä kondiittori Toni Rantalan. Illallisen valmistamiseen osallistuu myös kalastaja Klaus Berglund. Heidän käsissään perinteiset klassikkoruoat Suomesta ja maailmalta muuntuvat uusiksi elämyksiksi, jotka luovat siltaa menneeseen ja uudistavat samalla makuja ennakkoluulottomasti.

Lauantaina 31.8. ruokatapahtuma laajenee koko Mänttään makupolulle. ArtHotel Honkahovi, Café Alex, Gustaf-museon kahvila ja Viinitupa Vuorenmaja tarjoavat viiden euron hintaisina maistelupaloina omia klassikoitaan. Niitä voi nautiskella varaamalla paikan opastetulta kierrokselta tai tekemällä kierroksen omatoimisesti.

Tapahtuman tuottavat ravintola Gösta ja Serlachius-museot. Yhteistyössä ovat mukana Taidekaupunki Mänttä-Vilppula, ArtHotel Honkahovi, Café Alex ja Viinitupa Vuorenmaja.

Lue lisää tunnelmia ja tietoa tapahtumaan liittyen: http://www.serlachius.fi/fi/info/mantta-food-festival/

Lisätiedot:
Ravintola Göstan ravintoloitsija Henry Tikkanen, p. 050 585 8812, htikkan3@gmail.com
Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski, p. 050 352 2567, paivi.viherkoski@serlachius.fi


Perjantai 5. Huhtikuuta 2019

Klassikkoteokset palaavat Serlachiusten kartanoon

Serlachius-museoiden uusi kokoelmaripustus Kartanon klassikot esittelee laajasti Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmia. Kuraattori Veikko Halmetoja on valinnut taidemuseo Göstan kartanoon vanhan eurooppalaisen ja Suomen kultakauden taiteen aarteita sekä uudempia suosikkejaan. Kartanon klassikot avautuu yleisölle 6.4.

Serlachiuksen klassikkoteoksia esitellään konstailemattomana ripustuksena, jonka äärelle on helppo pysähtyä. Veikko Halmetoja on löytänyt taidekokoelmasta erilaisia kokonaisuuksia ja polkuja, joiden kautta hän on jäsentänyt ripustusta. Omat seinänsä ovat saaneet suomalaisen taiteen maisemat, asetelmat sekä lasten ja aikuisten muotokuvat.

Mänttäläislähtöinen Veikko Halmetoja palasi lapsuutensa museovierailuihin ja toteutti ripustuksen, joka kunnioittaa kartanon vanhaa henkeä. ”Osa teoksista on minulle erityisen rakkaita, ne ovat kulkeneet mukanani postikortteina jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Tätä ripustusta tehdessäni olen halunnut kunnioittaa sitä, miten ihmiset kiintyvät joihinkin kokoelmateoksiin ja haluavat nähdä ne yhä uudestaan ja uudestaan.”

Kartanon keskeisiin taiteilijoihin kuuluu Akseli Gallen-Kallela, jonka tuotantoa on paljon taidesäätiön kokoelmassa. Toinen tärkeä taiteilija on Helene Schjerfbeck, jonka teoksia taidesäätiö on hankkinut vuosien saatossa merkittävän kokoelman. Esillä on eheä mieskuvien sarja, jota täydentää ensimmäistä kertaa esillä oleva näyttelijä Matti Kiianlinnan muotokuva.

Kaikkiaan näyttelyssä on lähes 150 teosta noin 100 taiteilijalta. Kartanon klassikot on pysyvä ripustus, jonka teoksia vaihdetaan kuitenkin jonkin verran esimerkiksi teoslainojen myötä. Sen äärelle voi Halmetojan mukaan palata aina uudestaan ja löytää joka kerran jotain uutta.

”Tämä ripustus sisältää yhtä monta tarinaa, kuin sillä on katsojia. Jokainen polku on oikea, mutta museon loistavilla oppailla on tarjota polku, jossa useat tarinat on kiedottu kokonaisuudeksi”, Halmetoja sanoo.

Vanha eurooppalainen taide esille

Tärkeän kokonaisuuden kartanossa muodostaa Suomessa harvinainen kokoelma vanhaa eurooppalaista taidetta. Erityisesti espanjalainen, flaamilainen ja alankomaalainen taide 1500–1600-luvuilta on esillä omana kokonaisuutenaan. Esimerkkeinä kokoelman näistä klassikoista ovat Fracisco ja Juan de Zurbaránin sekä Jusepe de Riberan teokset.

Valolle herkät paperipohjaiset työt ovat saaneet oman pimennetyn paperisalonkinsa, jonka kahdessa kokoelmalaatikostossa on esillä mm. Hugo Simbergin grafiikanvedoksia. Tulevana kesänä salongissa voi tutustua myös kokoelman yhteen avainteokseen, Albert Edelfeltin Porilaisten marssiin.

Gösta Serlachius (1879–1942) keräsi aikanaan ennakkoluulottomasti oman aikansa taidetta. Taidesäätiö on viime vuosina palannut juurilleen ja kartuttanut kokoelmaa jälleen nykytaiteella. Sille on varattu oma huoneensa, jonka ripustus vaihtuu uusien hankintojen myötä tiheämmin kuin muualla kartanossa. Lisäksi muutamia nykytaiteilijoiden teoksia on sijoitettu harkitusti vanhemman taiteen sekaan.

Kartanon klassikot -kokoelmaripustuksen taiteilijat

Wäinö Aaltonen (1894–1966)
Fredrik Ahlstedt (1839–1901)
Aarne Aho (1904–1978)
Tor Arne (* 1934)
Hannes Autere (1888–1967)
Gunnar Berndtson (1854–1895)
Irina Bäcksbacka (1919–2002)
Bror Börjeson (1903–1999)
Jan van de Cappelle (1626–1679)
Birger Carlstedt (1907–1975)
Alwar Cawén (1886–1935)
Fanny Churberg (1845–1892)
Ina Colliander (1905–1985)
Marcus Collin (1882–1966)
Camille Corot (1796–1875)
Gustave Courbet (1819–1877)
Elin Danielson-Gambogi (1861–1919)
Gösta Diehl (1899–1964)
Albert Edelfelt (1854–1905)
Ragnar Ekelund (1892–1960)
Magnus Enckell (1870–1925)
Erik Enroth (1917–1975)
Giovanni Antonio Fasolo (1530–1572)
Alfred William Finch (1854–1930)
Gunnar Finne (1886–1952)
Peter Frie (* 1947)
Akseli Gallen–Kallela (1865–1931)
Noora Geagea (* 1981)
Pekka Halonen (1865–1933)
Sasha Huber (* 1975)
Heikki Häiväoja (* 1929)
Väinö Hämäläinen (1876–1940)
Eero Järnefelt (1863–1937)
Dzamil Kamanger (* 1948)
Väinö Kamppuri (1891–1972)
Harry Kivijärvi (1931–2010)
Nils Kreuger (1858–1930)
Antti Laitinen (* 1975)
Pieter Lastman (1583–1633)
Blas de Ledesma (n. 1546–1614)
Jani Leinonen (* 1978)
Bruno Liljefors (1860–1939)
Amélie Lundahl (1850–1914)
William Lönnberg (1887–1949)
Mauno Markkula (1905–1959)
Åke Mattas (1920–1962)
Claude Monet (1840–1926)
Hjalmar Munsterhjelm (1840–1905)
Eemu Myntti (1890–1943)
Jussi Mäntynen (1886–1978)
Eero Nelimarkka (1891–1977)
Elin Nordlund (1855–1932)
Yrjö Ollila (1887–1932)
Sami Parkkinen (* 1974)
Oscar Parviainen (1880–1938)
Tuulikki Pietilä (1917–2009)
Ben Renvall (1903–1979)
Essi Renvall (1911–1979)
Ilja Repin (1844–1930)
Jusepe de Ribera (1591–1652)
Riku Riippa (* 1974)
Juho Rissanen (1873–1950)
Walter Runeberg (1838–1920)
Jalmari Ruokokoski (1886–1936)
Riiko Sakkinen (* 1976)
Martin Saks (1902–1962)
Tyko Sallinen (1879–1955)
Greta Schalin (1897–1993)
Sigrid Schauman (1877–1979)
Helene Schjerfbeck (1862–1946)
Lennart Segerstråle (1892–1975)
Ida Silfverberg (1834–1899)
Hugo Simberg (1873–1917)
Wilho Sjöström (1873–1944)
Frans Snyders (1579–1657)
Louis Sparre (1863–1964)
David Teniers, nuorempi (1610–1690)
Ellen Thesleff (1869–1954)
Verner Thomé (1878–1953)
Aimo Tukiainen (1917–1996)
Katja Tukiainen (* 1969)
Ragnar Ungern (1885–1955)
Aukusti Uotila (1858–1886)
Ville Vallgren (1855–1940)
Sam Vanni (1908–1992)
Anthonie van Verstralen (1593/94–1641)
Sebastian Vrancx (1573–1647)
Johanna Väisänen (* 1972)
Isak Wacklin (1720–1758)
Torsten Wasastjerna (1863–1924)
Maria Wiik (1853–1928)
Victor Westerholm (1860–1919)
Rogier van der Weyden, ateljee (1399/1400–1464)
Emil Wikström (1864–1942)
Ferdinand von Wright (1822–1906)
Magnus von Wright (1805–1868)
Anders Zorn (1860–1920)
Francisco de Zurbarán (1598–1664)
Juan de Zurbarán (1620–1649)

Serlachius-museot ovat avoinna:
Talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.

Kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18.

Lisätiedot:
Kuraattori Veikko Halmetoja, p. 044 215 3005, veikkohalmetoja@gmail.com.

Tutkija Suvi-Mari Eteläinen, p. 044 263 0580, suvi-mari.etelainen@serlachius.fi.

Kuvapyynnöt:
Tiedottaja Susanna Yläjärvi, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi.
 


Torstai 28. Maaliskuuta 2019

Mänttä Food Festival ihastuttaa klassikoilla ja palvelulla elokuussa

Mänttä Food Festival tunnelmoi rakastetuilla klassikoilla 30.–31. elokuuta Serlachius-museoissa ja ravintola Göstassa. Maamme tunnetuimmat huippukokit valmistavat kahtena iltana seitsemän ruokalajin illallisen, joiden klassikkoruoat saavat seurakseen ensiluokkaista palvelua. Lauantaina tapahtuma laajenee taidekaupunkiin makupoluksi, jonka voi kiertää omatoimisesti tai opastetusti.

Mänttä Food Festival on herkuttelun ystäville suunnattu tapahtuma, jolle Serlachius-museoiden erikoislaatuinen kokonaisuus tarjoaa ikimuistoiset puitteet. Mäntässä moderni ja klassinen taide sekä arkkitehtuuri yhdistyvät järviin, metsään ja ennakkoluulottomaan rohkeuteen – Serlachiuksen perintöön luoda metsän keskelle jotain mieleenpainuvaa.

Ravintola Göstan ja Serlachius-museoiden järjestämän ruokatapahtuman kokkitiimiä isännöi ravintoloitsija Henry Tikkanen. Hän on kutsunut mukaan keittiömestarit Sasu Laukkosen, Heikki Liekolan, Henri Alénin, Kai Kallion sekä kondiittori Toni Rantalan. Illallisen valmistamiseen osallistuu myös kalastaja Klaus Berglund.

Serlachius-museo Göstan uusi kokoelmaripustus Kartanon klassikot tarjoaa tänä vuonna teeman ruokatapahtumalle. Huippukokkien käsissä perinteiset klassikkoruoat Suomesta ja maailmalta muuntuvat uusiksi elämyksiksi, jotka luovat siltaa menneeseen ja uudistavat samalla makuja ennakkoluulottomasti.

Klassikkoteemaan sopien ruokatapahtuma korostaa huipputason palvelua. Mukaan on kutsuttu palvelun intohimoisia ammattilaisia maamme tunnetuimmista ravintoloista. He haluavat omalta osaltaan luoda illasta ikimuistoisen kokemuksen. Illan juontajana toimii sommelier ja hovimestari Samuil Angelov, joka tunnetaan Suomen Sommelierien vauhdikkaana puheenjohtajana.

”Klassikkoteema on valtavan inspiroiva. Nyt meillä on mahdollisuus tarjota tuulahduksia vanhoilta hyviltä ajoilta sekä menussa että palvelukokemuksessa. Haluamme nostaa palvelun tärkeäksi osaksi tapahtumaa”, Henry Tikkanen sanoo.

Uusia elämyksiä klassikkoruoista

Ilta alkaa kuraattori Veikko Halmetojan opastuksella Kartanon klassikot -näyttelyyn, seurustelemalla ja maistelemalla alkupaloja Kivijärvi-salissa. Sen jälkeen siirrytään ravintola Göstaan nauttimaan seitsemän ruokalajin illallinen huipputason palvelun siivittämänä. Ilta jatkuu vielä Kivijärvi-salissa tyylikkään viihdemusiikin parissa.

Illallisilla Heikki Liekola uudistaa suomalaisen kalapöytäklassikon. Sasu Laukkonen loihtii illan iloksi version tunnetusta äyriäisklassikosta. Henri Alén taituroi nykyaikaisen tulkinnan yhdestä ruokaperinteemme klassikosta. Kalastaja Klaus Berglund uudistaa savukalaklassikon yhdessä kokkien kanssa.

Kai Kallio saa inspiroivan raaka-aineen mänttäläiseltä fasaanitilalta ja valmistaa siitä klassisen ruokalajin Joenniemen tyyliin. Henry Tikkasen vastuulla on ruotsalainen klassikko vasikkaa Oscar. Kondiittori Toni Rantala taituroi illan huipennukseksi jälkiruokia uudistaen niitä rohkeasti.

”Tänä vuonna teema klassikoiden parissa on varmasti toisenlainen kuin tulevissa tapahtumissa. Yhteistä on se, että haluamme joka vuosi tarjota tasokkaan tilaisuuden nauttia erinomaisesta ruoasta, palvelusta, taiteesta ja viihteestä taidemuseomme ainutlaatuisessa miljöössä”, Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski sanoo.

Lauantaina taidekaupungin sydämessä voi lähteä makupolulle. ArtHotel Honkahovi, Café Alex, Gustaf-museon kahvila ja Viinitupa Vuorenmaja tarjoavat viiden euron hintaisina maistelupaloina omia klassikoitaan. Niitä voi nautiskella varaamalla paikan opastetulta kierrokselta tai tekemällä kierroksen omatoimisesti. Opastetun makupolun tarinat kertovat Mäntästä ja mänttäläisyydestä. Osa yrityksistä tuo tarjolle myös omia klassikkoaterioitaan.

Tapahtuman tuottavat ravintola Gösta ja Serlachius-museot. Yhteistyössä on mukana taidekaupunki Mänttä-Vilppula.


Lue lisää tunnelmia ja tietoa tapahtumaan liittyen: http://www.serlachius.fi/fi/info/mantta-food-festival/

Illallis- ja ohjelmapaketit: https://mff.storefront.travel/

Lisätiedot:
Ravintola Göstan ravintoloitsija Henry Tikkanen, p. 050 585 8812, htikkan3@gmail.com
Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski, p. 050 352 2567, paivi.viherkoski@serlachius.fi