Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Tehtävät 

Mielikuvituksen lisäksi taiteessa tarvitaan tekniikoiden osaamista. Oheisten tehtävien avulla pääset tutustumaan kuvallisiin sommittelukeinoihin, kuten muotoon, viivaan sekä valoon ja varjoon. Sitten voit tutkia väriä, liikettä ja perspektiiviä. Niiden oppiminen onnistuu parhaiten tekemällä ja kokeilemalla. Tekniikka auttaa mielikuvitustasi ja mielikuvitus tekniikkaasi.
 

 

  • 1029-r2.jpg
1

Muototehtävä

Harjoittele taiteellista hahmottamista tarkastelemalla muotoa ensin kokonaisuutena ja sitten sen jakaantumista yhä pienempiin ja pienempiin muotoihin. Valitse kotoasi jokin kuvauskohde, jossa erilaiset muodot yhdistyvät toisiinsa. Sellainen voi olla esimerkiksi maljakkoon asetettu kukkakimppu tai täysinäinen hedelmävati. Voit myös valita jonkin kohteen kirjoituspöydältäsi, kuten kynätelineen.

Tarvitset:
- paperia
- lyijykynän 

Piirrä näkemäsi kokonaismuoto paperille. Älä piirrä ensimmäisenä yhden kukan terälehteä, vaan maljakon ja kukkakimpun ääriviivat yhtenä ainoana muotona. Näin kokonaisuus saa oikeat mittasuhteet. Jatka tämän jälkeen piirtämistä jakamalla yksi suuri muoto yhä pienempiin muotoihin.
 Ensin näet esimerkiksi kukkamaljakon kukkineen, sitten yhden tulppaanin, sen varren ja terälehden jne.

Tämän perusharjoituksen myötä voit edetä kuvaamaan muitakin yksityiskohtia, kuten valo- ja varjokohtia, pintarakenteita jne. 

Robert Stigell: Koristeaihe, tutkielma

Viivatehtävä

Harjoittele viivapiirustusta piirtämällä kuva kotoasi löytyvästä ruukkukasvista. Tarkastele ensin, millaisia viivoja kasvista löydät: kaarevia, suoria, käyriä jne. Kiinnitä huomiota muotojen päällekkäisyyteen ja yhteenliittymiseen sekä kohtiin, joissa ääriviivat kaartuvat tuoden muodon esiin. Ryhdy sitten piirtämään.

Tarvitset:
- paperia
- kaksi kovuudeltaan erilaista lyijykynää  

Älä käytä varjostusta tai sävytystä. Pyri kuvaamaan sekä kohteen muotoja että sen ääriviivoja pelkkien viivojen avulla. Voit lisätä kolmiulotteisuutta vaihtelemalla viivan paksuutta. Keskeisimpien muotojen korostamiseen kannattaa käyttää pehmeämpää lyijykynää kuin pienempiin yksityiskohtiin.

Varjostustehtävä 

Valitse jokin keittiöstäsi löytyvä hedelmä tai vihannes, kuten paprika tai omena, ja aseta se pöydälle valkoisen paperin päälle. Aseta pöytävalaisin noin 30 senttimetrin päähän kohteesta siten, että sen valo- ja varjokohdat tulevat selvästi näkyviin. Tarkastele valo- ja varjopuolen eroa ja heittovarjoa. Huomioi, miten heijastuva valo saa jotkin kohdat varjopuolesta näyttämään vaaleammilta kuin toiset. Ryhdy sitten piirtämään.

Tarvitset:
- kaksi arkkia valkoista paperia
- lyijykynän tai grafiittikynän

Piirrä ensin kohteen ääriviivat toiselle paperiarkille. Tämän jälkeen voit aloittaa varjostuksen. Kiinnitä huomiota otteeseen, jolla pitelet kynää. Ääriviivat piirtäessäsi pitelit todennäköisesti kynää normaalissa kirjoitusotteessa. Kun siirrät otetta enemmän kynän varren keskiosaan tai kohti kynän päätä, on sinun helpompi piirtää keveitä varjostusviivoja.


Tee varjostukset piirtämällä ensin sarja samansuuntaisia viivoja vinossa kulmassa kohteen ääriviivoihin nähden ja sitten toinen viivasarja päälle vastakkaiseen suuntaan. Päälle piirrettävät viivat voivat olla erilaisia: lyhyitä tai pitkiä, suoria tai kaarevia tai hieman eri kulmissa toisensuuntaisiin viivoihin nähden – näin saat kuvaan elävyyttä. Käytä tiheämpiä viivoja kohdissa, joissa varjot ovat kaikkein tummimmat. Pyri luomaan kuvauksesi kohteesta mahdollisimman kolmiulotteisen näköinen.

Harjoittelemaasi tekniikkaa voit käyttää myöhemmin hyödyksi, kun kuvaat varjo- ja valokohtia erilaisissa piirustuksissasi.

Robert Stigell: Naisen pää, kipsitutkielma

Väritehtävä

Maalaa mielikuvitusmaisema käyttäen ainoastaan joko kylmiä tai lämpimiä värejä. Tarkastele ensin väriympyrää ja selvitä, mitkä pää- ja välivärit ovat kylmiä ja mitkä lämpimiä. Halutessasi voit ensin luonnostella aiheen paperille lyijykynällä. 

Tarvitset:
- paperia
- lyijykynän
- vesivärit

Koulussa tehtävä voidaan suorittaa siten, että luokka jaetaan kahteen ryhmään. Toinen ryhmä maalaa kylmin, toinen lämpimin värein. Kun työt ovat valmistuneet, voidaan yhdessä pohtia, miten erilaiset värit vaikuttavat maalauksesta välittyvään tunnelmaan.

Liiketehtävä

Etsi kirjasta, lehdestä tai internetistä kuva liikkeessä olevasta eläimestä, esimerkiksi laukkaavasta hevosesta tai hiipivästä kissasta. Pohdi, mitkä tekijät luovat kuvaan liikkeen vaikutelman. Käytä kuvaa mallina ja piirrä paperille kuva liikkuvasta eläimestä.

Tarvitset:
- paperia
- lyijykynän

Älä kuitenkaan jäljennä suoraan kuvan pysäytettyä asentoa. Mieti, miten voisit tehostaa liikkeen vaikutelmaa taiteellisin keinoin, esimerkiksi viivojen tai eläinhahmon sijoittelun avulla. Voit huomata esimerkiksi, miten eläimen nojautuminen eteenpäin korostaa liikkeen voimaa ja nopeutta.

Kun olet mielestäsi onnistunut riittävän hyvin liikevaikutelman luomisessa, voit tehdä samasta aiheesta maalauksen.  

Akseli Gallen-Kallela: Hirvi

Perspektiivitehtävä

Kuvittele olevasi sammakko ja tarkastele Eero Järnefeltin Rentukoita Tuusulanjärvellä -teoksen yksityiskohtia. Miltä järvimaisema näyttää vedenpinnan tasalta, sammakkoperspektiivistä tarkasteltuna? Entä miltä sama aihe näyttäisi, jos olisitkin lintu ja näkisit saman maiseman ylhäältä alaspäin, lintuperspektiivistä?

Mitkä asiat paljastuvat vasta uudesta perspektiivistä nähtynä? Entä mitkä jäävät nyt näkymättömiin?

Luonnostele aihe lyijykynällä paperille lintuperspektiivistä nähtynä ja maalaa se sitten vesiväreillä valmiiksi.

Tarvitset:
- paperia
- lyijykynän
- vesivärit