Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Turva-
paikkana
museo

Serlachius-museot tarjoaa vapaa-ajantoimintaa Suomeen saapuville nuorille turvapaikanhakijoille. Viidentoista suomalaisen museon yhteistä hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
 

  • Ichi-go.JPG
1

Serlachius-museot tarjoaa nuorille turvapaikanhakijoille museokäyntejä ja kerhotoimintaa

Serlachius-museot tarjoaa vapaa-ajantoimintaa Suomeen saapuville nuorille turvapaikanhakijoille. Viidentoista suomalaisen museon yhteistä hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kaksivuotisen Turvapaikkana museo -hankkeen aikana järjestetään ohjelmaa yli kolmelletuhannelle eri puolilla Suomea asuvalle nuorelle. Tavoitteena on edistää kotoutumista ja kulttuurista vuorovaikutusta sekä ehkäistä turvapaikkaa hakevien nuorten syrjäytymistä.

Serlachius-museot on mukana järjestämässä museokäyntejä ja kerhomuotoista toimintaa Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen ja Siivet Oy:n nuorille asukkaille. Suunnitteilla on myös museokäyntiä edeltäviä ja vierailun jälkeen suoritettavia tehtäviä sekä sisältömateriaalia, joka auttaa suomen kielen oppimisessa.

Kulttuurihistoriallisen Gustaf-museon ja taidemuseo Göstan pedagogiset palvelut tarjoavat konkreettisen tavan lisätä turvapaikanhakijoiden kulttuuritietoutta Suomesta. Suunnitelmissa on myös kehittää toimintaa, jossa otetaan erityisesti huomioon nuorten turvapaikanhakijoiden kielellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus.

Hankkeen Mänttä-Vilppulan osuuden toteuttaa Serlachius-museoiden henkilökunta. Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen ja Siivet Oy:n henkilökunnat antavat asiantuntija-apua.

– Tavoitteena on saada aikaan turvapaikanhakijanuorten ja museoiden välille matalan kynnyksen yhteistyön toimintamalli ja vakiinnuttaa toiminta hankkeen aikana, yleisötyön päällikkö Päivi Nieppola Serlachius-museoista toteaa.

Yhteistyötä aiemminkin

Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskus perustettiin vuonna 2012. Serlachius-museoilla on ollut Suomen Punaisen Ristin ylläpitämän keskuksen kanssa yhteistoimintaa vuosina 2013–2015, ja maahanmuuttajaryhmiä on vieraillut museoissa. Mänttä-Vilppulassa sijaitseva Lastensuojeluyksikkö Siivet Oy toimii ryhmä- ja perheryhmäkotina alle 18-vuotiaille turvapaikanhakijoille ja oleskeluluvan saaneille.

Hanketta koordinoi Helinä Rautavaaran museo Espoosta. Siinä ovat mukana myös Espoon modernin taiteen museo EMMA, Lelumuseo Hevosenkenkä, Suomen Kellomuseo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Helsingin taidemuseo HAM, Valokuvataiteen museo, Hotelli- ja ravintolamuseo, Aineen taidemuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU, Pohjois-Karjalan maakuntamuseo, Juminkeko-säätiö, Aboa Vetus & Ars Nova ja Sagalundin museo.

Kuva on japanilais-amerikkalaisen valokuvataiteilija Takeshi Moron näyttelyn avajaisista 5.7.2013. Moro kuvasi Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen elämää talvella 2012–2013. Avajaisissa oli mukana vastaanottokeskuksen asukkaita, jotka myös esiintyivät siellä.