Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

TAIDELEIRIT

Serlachius-museoiden ja Autere-opiston yhdessä järjestämillä kesäisillä leireillä taidetta tehdään ammattilaisten vankalla opastuksella, mutta tekemisen riemua unohtamatta.

  • Taideleiri1-2018_1.JPG
  • Taideleiri2-2018.JPG
  • Taideleiri3-2018_1.JPG
  • Taideleiri4-2018.JPG
  • Taideleiri1_1.JPG

Serlachius-taideleireillä pohdittiin ihmisen ja eläimen suhdetta

Lasten ja nuorten taideleirit järjestettiin jälleen 11.–14.6.2018 Serlachius-museoiden ja Autere-opiston yhteistyönä. Taidemuseo Göstassa pidetyillä leireillä haettiin inspiraatiota museoiden uusista näyttelyistä ja pohdittiin mm. ihmisen ja eläimen suhdetta.

Koen Vanmechelenin ja Eija-Liisa Ahtilan näyttelyissä eläimillä on tärkeä rooli. Tämä johdatteli leiriläiset toteuttamaan aiheeseen liittyviä teoksia. Aihetta lähestyttiin mm. omien lemmikkien kautta pohtien, miten paljon eläintä voikaan rakastaa.

Ohjaajana leirillä toiminut kuvataiteilija Emmi Kallio kertoi, että Koen Vanmechelenin näyttely koettiin kiinnostavana mutta jotkut teokset myös hieman pelottavina. Esimerkiksi riikinkukkojen muodostama piiri vaikutti leiriläisten mielestä surulliselta. Yhdessä mietittiin, miksi näin oli. Samoin kanoista tehty takki herätti monissa ikäviä tunteita. Sen kautta oli helppo pohtia sitä, pitääkö taiteen aina olla miellyttävää vai voiko sillä olla muita tehtäviä.

Lasten ja nuorten leirien aiheet olivat suurin piirtein samat. Emmi Kallio kertoi jättävänsä teemat riittävän väljiksi, jotta leiriläisillä on tarpeeksi tilaa omalle mielikuvitukselle. Tuloksena olikin hieno kokoelma teoksia, joita leirien lopuksi esiteltiin kotiväelle.

Saara Mustakallio on jo pitkäaikainen taideleiriläinen. Hän oli mukana jo kuudetta kertaa. Yhdessä Nuppu Saarelman ja Ulrika Vainionpään kanssa hän toteutti tulevaisuuden näkymää, jossa taidemuseo Göstan edessä avautuvan Melasjärven toisella rannalla onkin tornitalojen viidakko. Toivokaamme, että se ei kuitenkaan toteudu.

– Nämä leirit on tosi mukavia. Täällä saa tehdä töitä erilaisilla tekniikoilla ja työt on haastavampia kuin koulun kuviksen tunneilla, Saara kertoi.
 

Serlachius-taideleireillä saatiin inspiraatiota uusista näyttelyistä

Serlachiuksen uudet näyttelyt tarjosivat runsaasti ideoita lasten ja nuorten taideleireillä 13.–14.6. sekä 15.–16.6.2017. Autere-opiston ja Serlachius-museoiden yhdessä järjestämät leirit järjestettiin jälleen taidemuseo Göstassa.

Alle 10-vuotiaiden leirillä opeteltiin ensin hiilen käyttöä ja tehtiin nopeita harjoituksia. Lopuksi jokainen sai maalata muotokuvan itsestään. Leirin ohjaajina toimivat Pauliina Jokela sekä Anni Niekka.

Kimmo Schroderuksen Solvaajan puutarhan veistokset herättivät kiinnostusta, kun niistä löytyikin pienen etsimisen jälkeen tuttuja sanoja. Veistosten innoittamana leiriläiset tekivät omaa sanataidetta. Kesälomaan liittyviä sanoja sai kirjoittaa haluamistaan aineksista. Lopuksi ne vielä kuvattiin.

Kesäpäiviä sekä Niittyjä ja erämaita -näyttelyistä saatiin puolestaan aineksia omiin mielenmaisemiin, sekatekniikalla toteutettuihin maisemamaalauksiin.

Riiko Sakkisen Rajat kiinni -näyttelyn yhteydessä keskusteltiin kodista ja sen merkityksestä. Sen jälkeen leiriläiset retkeilivät Taavetinsaareen, jossa he saivat rakentaa kauniissa kesäsäässä  itselleen majoja annetuista ja luonnonmateriaaleista.

Nuorten leiri toteutti samoista teemoista hieman erilaisia teoksia. Solvausten sijaan nuoret muun muassa kirjoittelivat luonnonmateriaaleja hyväksi käyttäen Göstan puistoon positiivisia asioita ja kehuja. Molemmat leirit päättyivät näyttelyyn, jossa kahden päivän aikana tehdyt tuotokset olivat myös vanhempien arvioitavana.
 

Lasten taideleireillä 2016 tehtiin omia rahoja

Noora Schroderuksen mainiot seteliteokset toimivat innoituksen lähteenä lasten ja nuorten taideleireillä, jotka järjestettiin 13.–16.6. 2016 Serlachius-museo Göstassa. Leireistä vastasivat yhteistyössä Autere-opisto ja Serlachius-museot.

Alkuviikosta 7–9-vuotiaiden leirillä taiteiltiin muun muassa katutaidetta ja omia seteleitä. Kun kerrankin sai tehdä omaa rahaa, olivat leiriläiset päästäneet mielikuvituksensa laukkaamaan. Jopa miljoonan euron setelit olivat värikkäitä ja sisälsivät tekijöille tärkeitä asioita.

Seteleiden suuri koko jäi kyllä mietityttämään: – Pitäisi kyllä olla tosi iso lompakko, jos olisi näin suuria seteleitä, leiriläiset tuumasivat.

Pihla Päivärinta ja Eea Niskanen olivat tunnistaneet helposti tuttujen satuhahmojen hiuksia Noora Scroderuksen seteleistä. – Siellä oli Lumikki, Tuhkimo, Ruusunen, Belle. Aries ja Tähkäpää, tytöt luettelivat sujuvasti.

Samu Hellekoski oli taideleirillä nyt toista kertaa ja sanoi viihtyvänsä hyvin. Samu piirtää myös kotona, joten kesäloman alku taideleirillä sopii hänelle hyvin.

Keskiviikkona ja torstaina Göstan pedatilassa työskentelivät 10–15-vuotiaat. He olivat tehneet taidetta muun muassa Taiteen tähtitaivaat -näyttelyn innoittamina. Omaperäiset tähtitornit olivat syntyneet luonnon- ja kierrätysmateriaaleista. Torstaina iltapäivällä tämäkin ryhmä toteutti omia setelirahojaan.

Ohjaaja Pauliina Jokela kertoi, että taidemuseon tämän vuoden näyttelyt tarjosivat runsaasti aineksia mielikuvitukselle. Hän olisi toivonut, että leirillä olisi ollut aikaa käsitellä myös Mark Wallingerin näyttelyä ja toteuttaa jokin työ sen pohjalta.
 

Lasten taideleirillä 2015 iloisia osallistujia

Serlachius-museoiden ja Autere-opiston yhdessä järjestämillä lasten ja nuorten taideleireillä tehtiin kesäkuussa 2015 taidetta iloisella mielellä luonnossa ja Göstan uudessa työpajassa. Ensimmäinen kahden päivän leiri järjestettiin 7–9-vuotiaille ja jälkimmäinen 10–15-vuotiaille.

Lasten leirillä tutustuttiin aluksi hyönteisten ja myöhemmin samana päivänä mustekalojen maailmaan. Lapset saivat tehdä luonnon- ja kierrätysmateriaaleista omat hyönteisensä, jotka värjättiin seuraavana päivänä. Taavetinsaaressa lapset tekivät hyönteisille pesiä – isompia ja pienempiä. Apuna sai käyttää kaikenlaista luonnosta löytyvää materiaalia.

Eevi Mäkinen ja Pihla Kettunen kertoivat olevansa jo kokeneita taideleiriläisiä. Toisella tytöistä oli takanaan jo neljä leiriä, toisellakin kaksi. Tänä vuonna he olivat pitäneet erityisesti ohjelmasta ja ruoasta, joka oli kuulemma paljon parempaa kuin aiemmin.

10–15-vuotiaiden taideleirillä tehtiin riemukkaita otuksia ja erikoisia eläimiä, joissa mielikuvituksen sai päästää valloilleen. Kanaverkosta muotoillun rungon päälle kiedottiin kipsinauhaa ja lopuksi eläimet saivat pintaansa värikkään maalin. Toisena päivänä leiriläiset pääsivät myös tekemään katutaiteen hengessä oman "graffitin", tagin tai muun vastaavan merkin.

Sivun yläosan kuvakarusellin kuvat liittyvät kesän 2015 taideleireihin.


Lasten ja nuorten taideleirit 2014

Kesäkuussa Serlachius-museot ja Autere-opisto järjestivät yhteistyössä jo perinteeksi muodostuneet kuvataideleirinsa lapsille ja nuorille. Ensimmäinen leiri oli suunnattu 7–9-vuotiaille, jälkimmäinen 10–15-vuotiaille. Ohjaajana toimi Pauliina Jokela apunaan Serlachius-museoiden henkilökunta.

Leirien aikana lapset ja nuoret tutustuivat kuvataiteen perustekniikoihin ja toteuttivat seikkailua kuvaavan teoskokonaisuuden, johon kuului mm. kartta, toteemieläintä kuvaava naamio ja menneisyydestä kertovaa valokuvaa esittävä piirustus. Serlachius-museoilla taiteiltiin muotokuvia tablettitietokoneilla ja tutustuttiin entisajan meininkiin vierailemalla Apteekkarin kauppahuoneessa.

Taideleirit huipentuivat Serlachius-museo Gustafilla pidettyyn päätösseremoniaan, jonka yhteydessä jaettiin leiritodistukset. Samalla leiriläisten kotiväellä oli mahdollisuus tutustua leirin aikana syntyneisiin teoksiin.