Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Taidemuseo innoitti piparkakkutalojen tekijöitä

Taidemuseo Göstan rakennukset ja yksityiskohdat saivat makean muodon Koskelan yläkoulun yhdeksännen luokan oppilaiden tekemissä piparkakkutaloissa joulukuussa 2014.

Kotitalouden valinnaiskursseilla syntyneiden piparkakkutalojen aiheet saatiin Joenniemen pihapiiristä, arkkitehtuurista ja yksityiskohdista. Museon oli kuitenkin määrä toimia vain innoittajana. Niinpä Taavetinsaareen vievän sillan ja paviljongin ikkunarivistön rinnalla nähtiin esimerkiksi majakka ja tuulimylly.

Kotitalousopettaja Liisi-Maria Hursti antoi oppilailleen vapaat kädet toteuttaa haluamansa työt. Jokainen suunnitteli ja valmisti alusta lähtien itse oman aiheensa. Urakan päätteeksi piparkakkutalot vietiin esille taidemuseo Göstan pedatilan pöydille viikon ajaksi.

– Ensin mittasimme ja piirsimme kaavat. Sitten kokosimme kartonkisen talon, että näimme, täsmäävätkö mitat. Vasta sen jälkeen aloimme tehdä varsinaisia piparkakkutaloja, Hanna Nisula kertoi.

Hän toteutti Valoboxi-talon, josta on helppo löytää paviljongin ulkoseinän muotoa ja rytmiä. Ikkunat syntyivät liivatelevyistä, ja sisälle hän asensi kaupasta hakemansa led-valot.

Joona Nurmi, Arttu Leppäaho, Hanna Nisula, Aadan Kefiyo Khalif ja Laura Kivimäki kertoivat, että vaikeinta projektissa oli talojen kokoaminen. Välillä paistetut osat eivät kestäneetkään kokoamista. Sulatetulla sokerilla ja opettajan neuvoilla kaikki saivat kuitenkin talonsa harjakorkeuteen.

Kaikkiaan taloprojektiin käytettiin noin kahdeksan tuntia. Halutessaan oppilaat saivat jäädä tekemään aiheitaan myös koulun jälkeen yhdessä opettajan kanssa. – Kaikkiaan tämä oli haastava mutta mielenkiintoinen projekti, jossa pääsi kokeilemaan omaa luovuuttaan, oppilaat myönsivät.