Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Kultakausi-työpajat

Marita Liulian Kultakausi -näyttely on antanut inspiraationlähteen monenlaisiin taidepajoihin Serlachius-museo Göstassa talven 2017 aikana.

  • Kultaiset-lehdet.JPG
  • Kultaiset-lehdet2.JPG
12

Kullanhohtoa pimeään talveen

Marita Liulian Kultakausi -näyttely on antanut inspiraationlähteen monenlaisiin taidepajoihin Serlachius-museo Göstassa talven 2017 aikana.

Kultaiset kuvat -työpajassa olemme pohtineet eri-ikäisten kävijöiden kanssa, mitä kultakausi jokaiselle henkilökohtaisesti merkitsee? Liulian vaikuttavissa valokuvateoksissa nähdään ihmisiä, joilla kaikilla on tarinansa kerrottavanaan. Kuvissa läsnäololla on suuri merkitys. Kultaiset kuvat -työpajassa pysähdytään oman peilikuvan ääreen ja mietitään sisäistä katsetta. Peilin avulla toteutetaan omakuvat lyijykynällä ja vesiväreillä. Viimeisen silauksen luomuksiin antaa kultaisella värillä tehty yksityiskohta. Työpajoissa on syntynyt mitä hienoimpia ja personaallisempia omakuvia, joista kaikista näkee sen, kuinka jokainen ihminen on oma ainutlaatuinen yksilönsä elämänkokemuksineen ja -tarinoineen.

Omaa kultakauttaan on päässyt pohtimaan myös Göstan pedatilan omatoimityöpajassa. Kultaisen puun oksille on voinut ripustaa kultaisen lehden, johon on kirjoitettu ajatuksia joko omasta kultakaudestaan tai niistä asioista, joista kultakausi syntyy. Näin kevään korvalle tultaessa puun oksat ovat täyttyneet lukuisista lehdistä. Lehdille on kirjoitettu todella hienoja ja syvällisiä ajatuksia!

Kultakausi-teemaa käsiteltiin lisäksi Mäntän Punatulkun päiväkeskuksessa viiden vierailun aikana. Assistentti Anni Niekka jalkautui päiväkeskukseen mukanaan puun oksa ja nippu kultaisia lehtiä. Aluksi katsotiin videolta taiteilija Liulian haastattelua ja sen jälkeen tutustuttiin kuvien kautta näyttelyjulkaisuun. Keskustelu elämän kultakausista virisi laajoihin aiheisiin päivän politiikasta jokaisen henkilökohtaisiin elämänvaiheisiin. Lasten ja lastenlasten syntyminen ovat olleet monelle elämän kohokohtia. Toisaalta eläkkeelle jäämisestä on alkanut uusi, vapaampi elämänvaihe. Kultakausia on siis elämän varrelle mahtunut useita. Näitä ajatuksia kirjoitettiin kultaisille lehdille, jotka ripustettiin lopuksi puun oksalle.

Kultaa ja kimmalletta oli runsaasti materiaalina Anna Wildrosen ohjaamassa Naisten taidepajassa eräänä maaliskuisena lauantaina. Iloinen puheensorina, keskittynyt työskentely ja rento ilmapiiri täyttivät Göstan pedatilan. Anna Wildrose on itseoppinut valloittava taiteilija, jonka työpajoissa tehdään kollaasitaidetta kierrätysmateriaaleista. Lopputuloksena syntyy toinen toistaan upeimpia, täynnä ihmeellisiä yksityiskohtia olevia taideteoksia. Naisten kollaasitaidepaja sai suuren suosion ja pajasta lähti kotimatkalle naisia onnellinen hymy kasvoillaan.

Niin kuin Marita Liuliakin toteaa, tuo kulta lohtua ja valoa Suomen pimeään talveen.