Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 2. Helmikuuta 2018

Riikka Lenkkerin Yötä vasten näyttää ihmisen aidoimmillaan

Taidemaalari Riikka Lenkkerin uusissa maalauksissa ihmiset viettävät yön tunteja sängyissään nukkuen tai unettomina lakanoihinsa kietoutuen. Teokset kertovat ihmisistä niinä hetkinä, kun he eivät ylläpidä julkisivuaan. Yötä vasten -näyttely avautuu 3.2. yleisölle Serlachius-museo Göstassa.

Riikka Lenkkeri maalaa kuvia tavallisista ihmisistä. Realismin perinteeseen kytkeytyvissä maalauksissaan hän syventyy tavallisuuden kaunistelemattomaan kuvaukseen. Lenkkerin kankaille päätyvät aiheet ovat usein niitä, joita emme näe jokapäiväisessä kuvastossa. Tutuista malleista maalatuissa henkilökuvissa voi nähdä myös taiteilijan eurooppalaisen maalaustaiteen perinteen tuntemuksen.

– Arkisen tunnistettavuuden vastapainoksi mehevät maalikerrokset, raskaina painuvat vartalot ja kiertyvät peitot vievät ajatukset renessanssin tai barokin maalaustaiteeseen. Sommittelun perustana on ruumiillisuuden ja painon tuntu yhdessä etualalle puskevan tai taka-alalle vetäytyvän värin kanssa, näyttelyn kuraattori Laura Kuurne Serlachius-museoista sanoo.

Riikka Lenkkerin käyttämä yläviisto kuvakulma luo katsojalle mahdollisuuden tarkkailla itseämme ulkopuolelta inhimillisinä, viime kädessä hyvin vähän toisistamme eroavina olentoina. Nykyajan poseerausta korostavan kuvakulttuurin vastapainoksi taiteilija näyttää meille kuvia ihmisen tiedostamattomasta kehonkielestä, siitä miten aikuinen painautuu peiton tai läheisensä ympärille samalla tavalla kuin pieni lapsi.

Yön tunteina nukutaan tai valvotaan: pohditaan tapahtuneita, suunnitellaan tulevaa ja noustaan ylös. Jäljelle jää tyhjä sänky rypistyneine lakanoineen ja mytättyine tyynyineen. Ihminen näyttäytyy yötä vasten päiväminänsä vastakohtana – haavoittuvaisena ja kömpelönä.

Yötä vasten on avoinna 3.2.–27.5.2018 Serlachius-museo Göstassa.

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.­–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.

Lisätiedot:
Taiteilija Riikka Lenkkeri, p. 050 330 3586, riikka.lenkkeri@riikkalenkkeri.fi
Pääkuraattori Laura Kuurne, p. 044 269 6677, laura.kuurne@serlachius.fi