Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 17. Maaliskuuta 2017

Normikierroksia ja räätälöintiä

Suunnittelija ja opas Tarja Haikara kertoo Serlachius-museoiden opastuksiin liittyvästä taustatyöstä.

Yleisötyössä liikutaan asiakkaiden ja museon henkilökunnan rajapinnalla. Osaltani siihen kuuluu opastamisen ohella taustamateriaalien kokoaminen tulevista näyttelyistä opastavaa henkilökuntaa varten. Itse olen treenannut opastamista 1990-luvun alkupuolelta ensin freelance-oppaana ja sitten opastavana suunnittelijana. Aika monta niin sanottua normikierrosta on siis takana, mutta harjoittelu jatkuu.

Näyttelykierto Serlachius-museoissa on tätä nykyä kiivas. Sanaa kokoelmanäyttely kuulee käytettävän yhä harvemmin. On vaihtuvia gallerianäyttelyitä, syksyn ja kevään vaihtuvia näyttelyitä ja kesän ja talven päänäyttelyitä, joissa nykytaide ja vanhemman taiteen teokset käyvät sitä kuuluisaa dialogiaan. Välillä tuntuu että oppaan on vaikea päästä siihen keskusteluun sisään – niin kiivaasti teokset sanailevat.

Serlachius-museoissa opas opettelee opastusvalikoimansa mukaan uusia asioita, sisältöjä, termejä ja tyylisuuntia vuoden mittaan jopa kymmenkunta kertaa, ja monet useammalla kielellä. Uudet ja mielenkiintoiset sisällöt valtaavat tilaa oppaan mielessä, ja vanhat jutut ja viittaukset väistyvät sivuun. Ainakin se olisi toivottavaa.

Yleisopastuksen eli normikierroksen voi toki yrittää vetää vuodesta toiseen myös niin sanotuilla vanhoilla vitseillä. Tämän välttämiseksi yleisötyön tiimi kokoaa jokaisesta näyttelystä oppaita varten taustamateriaalit. Niitä varten kuullaan ja konsultoidaan tilanteen mukaan näyttelyn suunnittelijaa, taiteilijaa, kuraattoria, lavastajaa ja usein myös tiedottajaa, ja parhaat jutut kerätään vielä näyttelyn rakentajiltakin. Vielä painossa olevista näyttelyjulkaisuista valitaan sopivia otteita. Hyvissä ajoin ennen avajaisia pyritään tuomaan esiin faktat ja näkökulmat oikeilla painotuksilla ja pureskeltuina kokonaisuuksina oppaiden käyttöön. On tärkeää, että jokainen opas voi luottaa itseensä ja tietoihinsa, sisäistää talon kokonaisviestin ja kokea ammattiylpeyttä saadessaan välittää sen asiakkailleen.

Tehty taustatyö helpottaa sekä oppaan taakkaa että koko yleisötyön tiimin stressiä – museossa on jokseenkin tasalaatuinen opastustuote saatavilla ensimmäisestä päivästä lähtien. Sitä ennen kierros on treenattu jokaisen oppaan kanssa erikseen, ja askelmerkit on hiottu yhdessä kuntoon, kieliversioita unohtamatta.

Kun opastukset alkavat pyöriä, ryhdytään vielä räätälöimään ja vetämään erikoiskierroksia, sillä normikierrosta muunnellaan usein paljonkin ryhmän toiveiden ja painotusten mukaan. Päiväkotilapsille opastus on erilainen kuin lukiolaisille. Ryhmän taustat pyritään ottamaan huomioon. Ihannetilanteessa voimme siis tarjota jokaiselle ryhmälle heitä parhaiten palvelevan ja asiantuntevan ja ammattimaisen opastetun kierroksen. Räätälöinti- ja taustoitussavottaa riittää kahden museon näyttelyvalikoimalla ympäri vuoden.

Sijaintinsa vuoksi Serlachius-museoissa käy paljon ryhmiä. Innokkaimmat niistä haluavat päästä kierrokselle oppaan johdolla heti ensimmäisenä päivänä avajaisten jälkeen. Ennakkotreeneistä huolimatta ensimmäiset kierrokset ovat väistämättä harjoittelua kohti yhä parempaa esitystä. Harvoin päästään aivan huippusuoritukseen ensimmäisellä yrittämällä, vaikka hyvään laatuun pyritään aina ja priimaakin tuppaa tulemaan. Aivan valmiiksi tuotteeksi opastettu kierros jalostuu usein muutaman sisäänajokierroksen jälkeen, kun opas on ehtinyt sisäistää asiat ja muokata tiedon omaan suuhun sopivaksi. Ensimmäisestä ryhmästä on kuitenkin jokaisen aloitettava.

Tarja Haikara
Suunnittelija, opas