Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 9. Syyskuuta 2016

Kuvanveistäjä Antero Toikan Equinox julkistettiin Serlachius-museoissa

Mäntästä lähtöisin olevan kuvanveistäjä Antero Toikan Equinox-veistos on saanut pysyvän sijoituspaikan Serlachius-museo Göstan puistossa. Veistos julkistettiin perjantaina 9. syyskuuta syysauringon lämmittäessä vierasjoukkoa.

Equinox sijoittuu Melasjärven rantaan asettuen osaksi puiston, järven, sillan ja arkkitehtuurin muodostamaa kokonaisuutta. Veistos valmistui Antero Toikan Visio 2015 -näyttelyyn, joka oli vuosi sitten kesällä esillä Göstan puistossa ja paviljongissa. Päätös Equinoxin hankkimisesta Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle tehtiin näyttelyn päättyessä. Nyt veistos on maalattu uudestaan, ja se on asetettu ylämaan spektroliitista valmistetulle jalustalle.

Veistoksen julkistamisen yhteydessä Antero Toikka kiitti ”Göstaa” onnistuneesta valinnasta sekä teoksen että sijoituspaikan suhteen. – Equinox on arvokkaalla paikalla osana kulttuurimaisemaa. Entinen pumppuaseman perustus avaa puistoa Melasjärven suuntaan, hän sanoi.

Equinox-nimi viittaa kevät- ja syyspäiväntasaukseen. Tuolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkät niin eteläisellä kuin pohjoisellakin pallonpuoliskolla. Vuodenkiertoa kuvaavan veistoksen rakenne kertaa maapallon tärkeimpiä mittasuhteita: päivätasaajan, kääntöpiirien sekä eteläisen ja pohjoisen napapiirin suhdetta toisiinsa.

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivosen mukaan taidesäätiön yksi perustehtävä on kaunistaa Mänttää taiteella. Sitä on tehty vuosien saatossa hyvin harkiten. Nyt Antero Toikan veistos jatkaa sarjaa, johon kuuluu ennestään muun muassa Emil Wikströmin, Wäinö Aaltosen, Jussi Mäntysen, Viktor Janssonin,  Aimo Tukiaisen ja Harry Kivijärven teoksia.

Useita vaihtoehtoja sijoituspaikaksi

Taidesäätiö halusi sijoittaa veistoksen julkiselle paikalle Mänttä-Vilppulaan. Antero Toikka itse teki seitsemän ehdotusta paikasta. Lopulta sopivin paikka löytyi taidemuseo Göstan puistosta kivilaiturilta, jossa on aikoinaan sijainnut kartanon pumppuasema. Samassa paikassa oli vuosi sitten kesällä Antero Toikan Triangeli-veistos.

Maisemataiteen parissa koko uransa työskennellyt Toikka haluaa veistostensa sijoittuvan niin esteettisesti kuin maantieteellisestikin osaksi ympäristöään. Koordinaateilla ja numeroilla on oma symboliikkansa: Equinoxin tarkka sijaintipaikka on: N 62°1´36.664” / E 24°34´36.051”. Melasjärven pinta on korkeimmillaan 100,90 metriä merenpinnan yläpuolella.

– Melko korkeatasoinen paikka, taiteilija toteaa.