Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesäaikaan 1.6.–31.8. ma-su klo 10–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18

Käykää rohkeasti
pidemmälle

Keskiviikko 22. Kesäkuuta 2016

Serlachius-residenssiin 112 hakemusta 31 maasta

Serlachius-residenssin vuoden 2017 taiteilijat on valittu. Residenssiin saatiin tällä kertaa 112 hakemusta 31 eri maasta. Niistä valittiin hakemusten perusteella 24 taiteilijaa, taiteilijaparia tai -ryhmää.

Tieto Serlachius-residenssistä on kantautunut jo ympäri maailmaa. Residenssiin saatiin hakemuksia kaikista maanosista, muun muassa Australiasta, Etelä-Afrikasta, Venezuelasta, Perusta, Kuubasta, Intiasta ja Japanista.

Erityisen suurta kiinnostusta residenssi herättää Yhdysvalloissa. Sieltä saatiin Suomen jälkeen toiseksi eniten eli 13 hakemusta. Pääosa valituista on kuitenkin suomalaistaiteilijoita. Osalla heistä on jo aiemmin aloitettu projekti Mänttä-Vilppulassa tai muu kytkös museoihin.

Eräs valituista on valokuvataiteilija Aino Kannisto, joka jatkaa Mäntässä syksyllä 2014 aloittamaansa Vierailija-teossarjaa. Hän kuvasi tuolloin itseään mänttäläisissä tiloissa ja miljöissä. Osa hänen töistään oli esillä Ville Lenkkerin kuratoimassa Kaukainen kosketus -näyttelyssä kesällä 2015 Serlachius-museo Göstassa.

Myös taiteilija Pirjetta Branderin suunnitelma liittyy mänttäläisen kulttuuriympäristön kuvaamiseen. Hän haluaa maalata tehdasmiljöötä sekä ulko- että sisäpuolelta. Taiteilijan mukaan häntä kiinnostaa Mäntän historia ja arkkitehtuuri, joka on korkeatasoista, vaikka Mänttää on aina kehitetty teollisuuden ehdoilla.

Metsä kiehtoo ulkomaalaisia

Serlachius-residenssiin saatiin ulkomailta paljon hakemuksia, joissa haluttiin kuvata suomalaista metsää, luontoa ja järviä. Osalla hakijoista on aiheeseen melko tieteellinen ote. Esimerkiksi Isosta-Britanniasta tuleva taiteentutkija Acosta Ignaci haluaa kertoa piirrosten, kuvien ja videodokumentin avulla ilmastonmuutoksen vaikutuksista suomalaiseen havumetsään.

Taiteen maisteri Vili Nissinen ja Mikael Kinanen aikovat toteuttaa yhteisötaiteellisen, pelillisen teoksen Suomen sisällissodasta. Suunnittelujakson aikana työparin tarkoitus on kerätä paikallisten asukkaiden mielikuvia sisällissodasta ja löytää kiinnostavat tulokulmat aiheen käsittelyyn. Varsinainen teos toteutetaan keväällä 2018, jolloin sisällissodan tapahtumista tulee kuluneeksi sata vuotta.

Kiinnostava projekti on myös Ruotsista tulevalla 4–5 hengen Inuti-ryhmällä. Inuti-säätiö ylläpitää Tukholmassa keskusta, joka tarjoaa toimintaa kehitysvammaisille ja autistisille henkilöille, jotka ovat taiteellisesti lahjakkaita. Ryhmä tulee hakemaan oppia suomalaiselta ITE-taiteilijalta, joka työstää puuta.

Residenssi taiteilijoille ja tutkijoille

Residenssiin vuodeksi 2017 valitut taiteilijat ovat Ignacio Acosta, Iso-Britannia, Rosé Alicja, Puola, Päivi Allonen, Suomi, Lisa Björke ja Inuti-ryhmä, Ruotsi, Jared Boechler, Kanada, Pirjetta Brander, Suomi, Luna Coppola ja Silvia Campidelli, Espanja, Madelynne Cornish, Australia, Daniel Djamo, Romania, Liisa Kanerva, Suomi, Aino Kannisto ja Fabio Blot, Suomi, Saija Kivikangas, Suomi, Johanna Lecklin, Suomi, Emilie Mazeau-Langlais, Ranska, Alexander Morozov, Venäjä, Vili Nissinen ja Mikael Kinanen, Suomi, Leena Pukki, Suomi, Paula Salmela, Suomi, Jochen Schneider, Saksa, Matti Tainio, Suomi, Anni Takala, Suomi, Omata Tomoko, Japani, Barbara Wildenboer, Etelä-Afrikka, Kimmo Ylönen, Suomi.

Taiteilijoille on ilmoitettu valinnasta henkilökohtaisesti. Residenssijaksot kestävät viikosta muutamiin kuukausiin taiteilijan toiveista ja tarpeista riippuen.