Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Keskiviikko 18. Maaliskuuta 2015

Serlachius-museoiden kokoelmateos osoittautui aidoksi Claude Monet´ksi

Serlachius-museoita ylläpitävän Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin vuodesta 1957 kuulunut teos Heinäsuova ilta-auringossa on tarkoissa tutkimuksissa osoittautunut aidoksi Claude Monet´n maalaukseksi.

Teos on sen ostamisesta lähtien oletettu Monet’n tekemäksi. Koska maalauksessa ei ole näkyvää signeerausta eikä sitä ole tunnettu kansainvälisesti, sen alkuperää on joskus epäilty. Maalaus on kuitenkin ollut esillä taidemuseo Göstassa Mäntässä.

Teos hankittiin aikanaan taidevälittäjän kautta Lontoosta. Sen arvellaan olleen esillä Lontoon Grafton Galleryssa vuonna 1905 järjestetyssä impressionistien myyntinäyttelyssä, jonka järjesti pariisilainen galleristi Paul Durand-Ruel.

Teos kuuluu kymmenen maalauksen ryhmään, jonka Jyväskylän yliopistossa toimiva Recenart-tutkimusryhmä sai tutkittavakseen Mäntässä. Recenart yhdistää taidehistorian, kemian, fysiikan ja tietotekniikan huippuosaamista ja -teknologiaa taideteostutkimukseen.

Maalaus on syksyllä lähdössä Tanskan Aarhusiin Monet and the French Impressionists -näyttelyyn. Se haluttiin ennen kansainvälistä näyttelyä tutkia vielä uusin menetelmin, joita Recenartin tutkimuspilotti on kehitellyt parin vuoden ajan.

Tutkijat tekivät Mäntässä hyvin nopeasti kiinnostavan havainnon maalauksesta. Maalipinnan alta löytyi taiteilijan signeeraus varustettuna vuosiluvulla 1891. Myöhemmin varmistuneet pigmentti- ja kangaskuituanalyysit vahvistivat vuorenvarmasti teoksen Monet´ksi.

– Tätä voi pitää jopa kansainvälisen luokan uutisena. Suomen julkisissa kokoelmissa ei tiettävästi ole yhtään Monet´n maalausta, jonka aitous olisi varmistettu, Serlachius-museoiden kokoelmapäällikkö Tarja Talvitie toteaa.

Claude Monet, Heinäsuova ilta-auringossa, 1891, öljy kankaalle, 38,5 x 52 cm. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.