Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Maanantai 30. Syyskuuta 2019

Hugo Simbergin Köynnöksenkantaja Serlachius-museoille

Hugo Simbergin lapsiaiheet Serlachius-museoiden kokoelmassa saivat hienon täydennyksen, kun taidesäätiö huusi Annmaris’n huutokaupasta 29.9. Simbergin Köynnöksenkantajan (1905). Suurikokoinen (210 x 130 cm) öljymaalaus kuuluu Tampereen tuomiokirkon freskojen esitöihin, ja se on ollut aiemmin mm. arkkiatri Arvo Ylpön omistuksessa.

Hugo Simberg, Köynnöksenkantaja, 1905, öljyväri kankaalle. Kuva: Annmaris.


Perjantai 20. Syyskuuta 2019

Gerard Byrnen näyttely In Our Time avautuu Serlachius-museoissa

Irlantilaisen Gerard Byrnen (s. 1969) videoinstallaatio In Our Time luo ajankuvaa kuvitteellisen amerikkalaisen radioaseman arjesta ja herättää kysymyksiä radiolähetysten, pop-musiikin ja kollektiivisen muistin välisistä suhteista. Näyttely avautuu yleisölle Serlachius-museoissa 21.9.

In Our Time oli tilausteos Skulptur Projekte Münsteriin Saksaan vuonna 2017. Sen jälkeen kiitetty teos on ollut esillä New Yorkissa, Dublinissa, Wienissä ja Tukholmassa. Serlachius-museoiden näyttely on Byrnen ensiesiintyminen Suomessa. Näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne.

Byrnen teoksessa amerikkalaisen kaupallisen radioaseman juontaja hoitaa päivittäisiä rutiinejaan joskus 1970–80-luvuilla. Päivää rytmittävät toistuvat mainokset, uutiset, säätiedotukset ja popmusiikki. Teos luo kiehtovan luupin, jonka retrohenkinen miljöö imaisee mukaansa. Kamera tarkentaa radioaseman runsaisiin yksityiskohtiin: vinyyleihin, kasetteihin ja mikrofoneihin samalla kun ikimuistoiset popklassikot soivat. Nostalgiaan uponnut kävijä saattaa kuitenkin havahtua, kun juontajan ilmoittama kellonaika on sama kuin museoiden eikä radiolähetyksen sisällössä kaikki täsmää. Teos muistuttaa katsojaa, ettei se ole lineaarinen kertomus, vaan taiteilijan käsikirjoittama teos.

In Our Time -teosta on esitetty kirjastoissa, gallerioissa ja museoissa. Niillä on Gerard Byrnen mukaan samanlainen tärkeä rooli kuin radiolla kaikille yhteisinä julkisina paikkoina, joissa voi vapaasti jakaa omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan.

Teos herättää kysymyksiä ajasta ja yhteisöllisyydestä: miten populaarikulttuuri muokkaa kokemustamme aikakaudesta? Mitä oikeastaan voimme yhteisönä jakaa ja menetämmekö jotain yhteisestä kokemuksestamme suoratoistopalveluiden, podcastien ja kohdennetun mainonnan myötä?

Gerard Byrne sanoo kiinnostuneensa radiosta ajan pienoismallina. Radiolähetys on olemassa ajassa, sillä on reaaliaikaa muistuttava luonne ja se muodostuu säännöllisin välein toistuvista elementeistä. Kuulija laittaa radion päälle yleensä kesken lähetyksen, kuuntelee hetken ja lopettaa kuuntelun. Lähetys kuitenkin jatkuu poiketen harvoin tutusta rakenteestaan.

Gerard Byrne asuu ja työskentelee Dublinissa. Hänen visuaalisesti rikkaat ja moniulotteiset työnsä valokuvan, elokuvan, teatterin ja videoinstallaatioiden parissa käsittelevät usein ajan ja kuvan välistä suhdetta.
 


Perjantai 20. Syyskuuta 2019

Miniteatterikesä yhdistää teatteri- ja kuvataiteen Serlachius-museoissa

Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden yhdessä toteuttama Miniteatterikesä tuo teatterin iloa taidekaupunki Mänttä-Vilppulan loppusyksyyn. Toista kertaa järjestettävä minifestivaali tarjoaa elämyksellisiä hetkiä teatterin parissa niin aikuisille kuin lapsillekin 16.–17.11. taidemuseo Göstassa.

Yhteistyö virisi kolme vuotta sitten. ”Serlachius-museot ovat useiden korkeatasoisten festivaalien kuten Mäntän Musiikkijuhlien ja Mänttä Food Festivalin pääareenana. Miniteatterikesä jatkaa upeasti tuota sarjaa”, iloitsee kehitysjohtaja Päivi Viherkoski Serlachius-museoista.

Viherkoski ja Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl pitävät tärkeänä toteuttaa käytännössä sitä kulttuuriyhteistyötä, johon Euroopan 2026 kulttuuripääkaupungiksi hakeva Tampere ja ympäröivät Pirkanmaan kunnat Mänttä-Vilppula mukaan lukien tähtäävät. ”Yhteistyömme edistää Tampere 2026 -hankkeen kattoteemaa, yhdenvertaisuutta. Me saamme mahdollisuuden tuoda ammattiteatteria keskuskaupungin ulkopuolelle seudulle, jossa sitä nähdään vain harvoin”, toteaa Hanna Rosendahl.

Miniteatterikesän aloittaa lauantaina 16.11. klo 12 Grus Grus Teatterin koko perheelle suunnattu esitys Koivuhiiri ja päästäinen. Sadunkerrontaa ja piirtämistä yhdistävä seikkailu on tarina erilaisuuden hyväksymisestä, pelkojen voittamisesta ja rakkaudesta. Esitys pohjautuu Esko-Pekka ja Tuula Tiitisen alkuperäistarinaan. Sen tulkitsee ja piirtää Sofia Molin. Esityksen jälkeen perheille on tarjolla maksuton työpaja taidemuseon pedatilassa.

Minä maalaan teidät kaikki on taiteilija Helene Schjerfbeckin elämästä kertova monologi 16.11. klo 17. Näyttämöllä Helene on uransa eri vaiheissa omakuviensa äärellä. Hänen kanssaan sanatonta dialogia käy ihailija, tanssija, joka pohtii suhdettaan Helenen taiteeseen ja hänen perintöään jälkipolville. Rooleissa nähdään näyttelijä Kati Outinen ja tanssija Annatuuli Saine. Esityksen on tuottanut Teatteri Jurkka ja OutisKati.

Lauantai-iltaa voi jatkaa nauttimalla popkanteletar Ida Elinan konsertista ravintola Göstassa klo 20.30. Klassisen musiikin koulutuksen saanut kanteletar, laulaja ja lauluntekijä esittää tutuista ja tunnetuista popkappaleista omia, kiehtovia tulkintojaan. Ida Elina keikkailee ahkerasti Suomessa ja maailmalla. Hän on Evento Awards Vuoden esiintyjä ja Vuoden Kantele -tunnustuksen saaja.

Anton Tšehovin Lokki huipentaa Miniteatterikesän sunnuntaina 17.11. klo 13. Kaksi valloittavaa näyttelijää, Ella Mettänen ja Eero Ojala, kaivautuvat klassikkonäytelmän ytimeen ja vaihtavat notkeasti roolista toiseen. Mitään ei ole Lokkiin lisätty, jotain kylläkin poistettu, mutta huumori ja draama säilytetty.

Kaikki esitykset järjestetään Serlachius-museo Göstassa. Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden kanssa Miniteatterikesän toteuttavat ravintola Gösta ja Autokeskus Tampere Oy. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017.
 


Maanantai 10. Kesäkuuta 2019

Serlachius-museoiden kokoelmajulkaisulle kunniamaininta

Serlachius-museoiden kokoelmajulkaisu Kymmenen polkua kokoelmaan, teoksia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta palkittiin kunniamaininnalla vuosittaisessa valtakunnallisessa taidekirjakilpailussa.

Palkinnon vastaanotti lauantaina 8.6.2019 museoiden kokoelmapäällikkö Tarja Talvitie. Kilpailun tuomaristo totesi kirjassa olevan poikkeuksellisen korkeatasoisen kuvituksen. Kirjan ansioksi luettiin myös se, miten se kunnioittaa tavallista museokävijää ja opastaa lähestymään taidetta useita, matalan kynnyksen reittiä pitkin.

Tarja Talvitie on todennut kirjan laatimisen olleen kiehtova haaste: ”Mitään sen parempaa tavoitetta on vaikea kuvitella museoammattilaiselle kuin konkretisoida näyttävä esittely omasta lempilapsestaan, käsillä olevasta kokoelmasta.” Kirja syntyi kolmen vuoden aikana ja jäsentyi teemalliseksi kokonaisuudeksi Talvitien henkilökohtaisten valintojen mukaan.

Lisätietoja kokoelmapäällikkö Tarja Talvitieltä p. 040 6386700. 


Torstai 23. Toukokuuta 2019

Kolea sää siivitti Koskelanlammen ympäri

Mänttä-Vilppulan koululaisten kevään viimeisiin päiviin kuuluva Koskelanlammen ympärijuoksu järjestettiin jälleen torstaina 23.5. Lammen ympäri kirmattiin kuusihenkisin joukkuein koleaksi käyneessä säässä. Ensimmäiset sadepisarat putosivat taivaalta onneksi vasta, kun palkinnot oli saatu jaettua.

Juoksutapahtumassa oli perinteiseen tapaan sarjat 3.–4.-luokkalaisille, 5.–6.-luokkalaisille, 7.–9-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille. Kaikkien sarjojen kolme parasta joukkuetta palkittiin mitalein. Lisäksi taidesarjassa palkittiin tehtäväradan parhaiten suorittanut joukkue kiertopalkinnolla.

Nopeimmin reitin selvitti tänä vuonna Mäntän lukion 1. vuosikurssin joukkue, jossa juoksivat Aaro Palander, Eevi Hyttinen, Johannes Hietanen, Veikka Niemi, Milja Mäkinen ja Juho Yläjärvi. Koeviikon keskeltä juoksutapahtumaan tulleet lukiolaiset kertoivat, etteivät olleet harjoitelleet yhtään vaan viesti vedettiin peruskunnolla.

Taidesarjaan osallistuneiden tehtäväradalla toteutettiin muun muassa moderni veistos, kokeiltiin entisajan leikkejä, tehtiin katutaidetta ja muovailtiin esittävä veistos. Taidesarjaan voivat osallistua ne, jotka eivät halunneet juosta. Myös kaikkein pienimmät koululaiset pääsivät mukaan tapahtumaan tekemään taidetta.

Tulokset:

3.–4. lk: 1) Vilppulankosken koulu 3 A & 3 B, 5.39, Jenny Jokijärvi, Leevi Koivunen, Ida Saarinen, Luka Koivunen, Inka Lahtela, Linda Järvinen, 2) Savosenmäen koulu 4 A, 2. joukkue, 6.01, Aleksi Takala, Meria Letif, Zhao Zehao, Saana Jatkola, Marie Virkajärvi-Bacalhau, Mohammed Saadoun, 3) Savosenmäen koulu 4 C, 6.07, Jutta Laaksi, Sanni Katajamäki, Eemil Mäkinen, Aaron Anttila, Kaisa Soimasuo, Sara Salminen.

5.–6. lk: 1) Vilppulankosken koulu 6 B, 5.03, Emma-Maria Mikkola, Alisa Ritola, Tuuli Salonen, Teo Sivén, Fanni Ritaranta, Tessa Päivärinta, 2) Savosenmäen koulu 6B, 5.04, Luukas Lamminpää, Aada Kellari, Aaron Lamminpää, Eero Aliranta, Minttu Nieminen, Viivi Salmi, 3) Vilppulankosken koulu 5A, 5.08, Eeva-Alina Huutoniemi, Aino Ylä-Ajos, Niilo Kyckling, Santeri Paavola, Aino Soilunen, Ella Nieminen.

7.–9. lk: 1) Vilppulan yhteiskoulu 8. lk, 4.33, Aku Salonmaa, Heidi Jokinen, Valtteri Porevesi, Tiia Helminen, Sonja Mäihäniemi, Tino Mäihäniemi, 2) Vilppulan yhteiskoulu 7. lk, 1. joukkue, 4.38, Oliver Turvanen, Aki Hämäläinen, Helmi Karkiainen, Lotta Lipsonen, Luukas Piilinen, Roosa Eevala, 3) Koskelan yläkoulu 8A, 2. joukkue, 4.43, Valtteri Luttinen, Luukas Kiiltomäki, Ronja Mäkinen, Juhana Vahala, Anni-Iida Aalto, Emmi Lepistö.

Opiskelijat: 1) Mäntän lukio 1. vsk, 4.32, Aaro Palander, Eevi Hyttinen, Johannes Hietanen, Veikka Niemi, Milja Mäkinen, Juho Yläjärvi, 2) Mäntän lukio 2. vsk, 5.00, Caroline Kulaots, Kristian Varjela, Maria Nalli, Minja Jutila, Magda Kuusenmäki, Oskari Lehtonen.

Taidesarjan voittaja: Savosenmäen koulun 4 C, Artimals. Erityismaininta: Koskelan alakoulun 2-luokkalaisten kaksi joukkuetta.

Juoksun nopeimman ajan tehnyt Mäntän lukion 1. vuosikurssin joukkue asettui hymyillen yhteiskuvaan.

Kolea sää ei haitannut juoksijoita.

R. Erik Serlachiuksen kadulta tapahtuva lähtö on aina jännittävä hetki.

Taidesarjassa piti toteuttaa mm. moderni veistos teoskuvan pohjalta.

Vanhan ajan leikeissä testattiin mm. puujaloilla kävelyä.